REDAKTØRENS TIPS TIL DEN HÅPEFULLE

REDAKTØRENS TIPS TIL DEN HÅPEFULLE

Så sitter du endelig der med et ferdig førsteutkast. Du har jobbet lenge og grundig, teksten begynner virkelig å ligne passe original og nyskapende skjønnlitteratur. Men hvordan i all verden skal du fange forlagenes interesse når du er helt ukjent, når du bare er «en i bunken»? Hvordan skille deg ut i de enorme mengdene med tekst som hver dag, hver uke, hvert år strømmer inn til redaksjonene?

- Som en skål full av solskinn

Årets mest spennende mattrend er et friskere, sunnere og mer kreativt alternativ til sushi. Med rå fisk, ris, nøtter, grønnsaker og deilige marinader kan denne hawaiiske retten varieres i det uendelige. Her byr vi på noen herlige smakebiter fra boken Poké. Fargerik gatemat fra Hawaii hvor Oskar Sellin og Helle Øder Valebrokk disker opp med oppskrifter på marinader, pokéretter, desserter og drinker.

 

I Poké. Fargerik gatemat fra Hawaii har pokékokk Oskar Sellin og matskribent Helle Øder Valebrokk samlet og komponert mer enn 60 nydelige pokéoppskrifter med inspirasjon fra Hawaii, Asia, Stillehavet, California, Mexico og Skandinavia. Prøv deg på Ahi Shoyu poké eller Chilimarinert laksepoke fra oppskriftene under, så skjønner du hvorfor denne fargerike maten har tatt verden med storm!

Hvordan smaker det? Som en skål full av solskinn, og det er akkurat det vi trenger nå i vintermørket. Liker du sushi, liker du garantert Pokē
— Helle Øder Valebrokk
pokeguide2.png
 

Dette er den aller mest populære pokévarianten på Hawaii. Arbeidere fra Kina, Japan, Korea, Okinawa og Filippinene tok med seg ingredienser som soyasaus,  sesamolje, sesamfrø og ingefær til Hawaii, mens portugiserne hadde med seg chili og chilivann. Dermed fikk den klassiske pokeretten straks mer smak.

Ahi Shoyu poké.jpg

Dette trenger du.

  • 1 dl klassisk marinade (se oppskrift nederst)
  • 150 g tunfisk i terninger (2 x 2 cm)
  • 5–6 løk, skåret i tynne ringer
  • 1 ss tørket noritang, skåret i strimler
  • 1 ts chiliflak

Topping:

  • Sesamfrø, ristet
  • Makadamianøtter, grovhakket, ristet i ovn til de er gylne
  • 2 ss snittet vårløk
  • Chilivann

Dette gjør du.

1. Mariner fisk, løk, chiliflak og noritang i 20 minutter. Sil
av, men behold litt av marinaden som saus.
2. Legg fi sk, løk og nori (fra marinaden) i en skål.
3. Strø over med grovhakkede makadamianøtter, vårløk
og ristede sesamfrø.
4. Hell over noen teskjeer med marinaden.
5. Smak gjerne til med chilivann (se oppskrift nederst).

chilikremet laksepoke.png
 
chilikremet laksepoke.jpg

Majones brukes ofte i poke-retter. Den er gjerne smaksatt med chili, wasabi eller sitrus. Denne varianten er med chilimajones og tropiske frukter.

Dette trenger du.
1 dl klassisk marinade (se oppskrift under)
150 g laks i terninger (2 x 2 cm)
1 porsjon chilimajones (se oppskrift under)
2 dl kokt sushiris

Topping:
½ avokado i skiver
2 ss papaya i terninger
2 ss ananas i terninger
1 ss snittet vårløk
1 ts svarte sesamfrø
2–3 ts tobikorogn

Dette gjør du.
1. Mariner lakseterningene i 20 minutter. Sil av, men behold
litt av marinaden som saus.
2. Bland laksen med chilimajonesen. Tilsett 1 ts tobikorogn.
3. Ha ris i en skål. Legg laksen på toppen. Pynt med
avokadoskiver, ananasterninger og papayaterninger.
4. Strø på sesamfrø, litt marinade, vårløk og rogn.

Oppskrift på chilivann og klassisk marinade

poke guide chili marinade2.png

Oppskrift på chilimajones

chilimajones oppskrift.png
 
 

Flere guider

Fra bærplante til sirupsflaske

Fra bærplante til sirupsflaske

I Den store høsteboken forteller Kirsten Winge sin uhelbredelig sykdom. Hun lider av sankesyken. Hun elsker å plukke bær og andre vekster. Mye bær, mange vekster. Mange sorter. Heldigvis vet Winge om en rekke spennende bruksområder for alle bærene hun plukker. Som for eksempel å lage bærsirup, som kan brukes til alt fra desserter og ostebord til marinader og sauser.

Sommerøl og blåskjell

Sommerøl og blåskjell

Med to kilo blåskjell, en liter brown ale og en neve urter på benken er smaken av sommer bare seks minutters dampetid unna. Denne oppskriften er tappet fra den fantastisk inspirerende ølboken "Damer og øl", og vi har spurt forfatterne bak hva de anbefaler å helle i glasset i sommer. Les deres tips nederst i artikkelen, et av dem skal nemlig være perfekt til blåskjell!

Kajakk i Henningsvær

Kajakk i Henningsvær

Verdens vakreste øyrike byr på noen av landets flotteste turopplevelser. I boka "Turguide Lofoten" tar journalist og fotograf Kristin Folsland Olsen oss med på hele 60 unike turer - fra øyrikets høyeste topp Higravtinden til Skomvær fyr, helt ytterst i Røst, mer enn åtte mil utenfor fastlands-Norge. Her kan du blant annet planlegge din neste kajakktur i Henningsværs vakre skjærgård.

Lag din egen såpe

Lag din egen såpe

- Selvforsyning kan være noe lite og vakkert, skriver Maria Österåker i "Selvforsyning i praksis". Samtidig er boken et fantastisk oppslagsverk som lærer deg å anvende skogen, dyrke jorden, holde dyr, foredle og konservere avlinger – og veldig mye mer. Her er det inspirasjon, idéer og oppskrifter du kan henge fingrene i hele året gjennom, enten du vil lage kvaesalve, bygge drivhus eller noe helt annet. For eksempel hjemmelaget såpe av naturlige ingredienser.

Perfekt popkorn

Perfekt popkorn

Jeg elsker popkorn! Både for smaken og helsens skyld foretrekker jeg å lage det selv
– enkelt er det også, skriver Carina Hultin Dahlmann i sin nye bok fylt med grønne matretter som styrker kroppen og gleder ganen. Her lærer hun deg å lage hjemmelaget popkorn, som er en av rundt 100 inspirerende oppskrifter du finner i boka "Carinas sunne kjøkken"