99 gode grunner til å velge norgesferie

1100 hundre meter over havet og om lag 700 meter over Ringedalsvatnet ligger Trolltunga. Dette er en av Norges mest spektakulære fjellformasjoner med sin helt fantastiske og luftige utsikt. Folk fra hele verden kommer til Hardanger for å oppleve dette stedet.

benjamin-davies-467103-unsplash.jpg

Fakta

Fakta: 1100 moh. • Dagstur • 23 km. • 10–12 timer t/r.
• Krevende rute • Medbring mat/drikke/varme klær/godt fottøy • Stigning 900 m • Passer for godt trente
• Anbefalt sesong i normalår: 15.juni-15. september

Trolltunga – 700 meter rett ned

Trolltunga er omringet av mektige fjellkjeder og utsikten er ubeskrivelig i retning Folgefonna. Det er mulig å gå ut på kanten, men vis ekstrem varsomhet. Følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid. Regn med å stå i kø ganske lenge dersom du vil ut på selve Trolltunga for å bli tatt bilde av, det er ofte kø og mange mennesker. Turen hit begynner i Skjeggedal og går i høyfjellet.

Trolltunga er omringet av mektige fjellkjeder og utsikten er ubeskrivelig i retning Folgefonna.

Lurer du på hva du skal finne på i sommer? Boken Toppturer fra Norge gir deg 99 gode grunner til å velge norgesferie i sommer. Her får du turbeskrivelser, flotte bilder og kart med inntegnede ruter til alle toppene, fra sør til nord. 

Høydeforskjellen er ca. 1000 meter og turen på til sammen 23 km t/r tar mellom 10 og 12 timer. Det går T-merket sti fra parkeringsplassen i Skjeggedal. Underveis er det skilt som viser distansen du har gått og hvor langt det er igjen. Selve turen starter særdeles bratt, ikke så uvanlig på Vestlandet. En god nyhet er at sherpaer har bygd en trappelignende oppstigning den første kilometeren. Du stiger faktisk hele 450 høydemeter i løpet av den første halvannen kilometeren. Så gå i ditt eget tempo.

Det er viktig å vurdere om formen er god nok, dette er en lang og krevende tur. Viktig å ha godt nok utstyr og godt med mat og drikke. Det er viktig også å ha gode fjellsko, ha med ekstra klær og være forberedt på dårlig vær. Kart og kompass, lommelykt og enkelt førstehjelpsutstyr er også nødvendig. Det er ikke mobildekning underveis. Turen bør ikke gås om vinteren, men er best tilgjengelig fra midten av juni og frem til midten av september. Guidede turer arrangeres fra midten av mars. Sesongen for fottur til Trolltunga vil
variere fra år til år, på grunn av snø- og værforhold.

Du stiger faktisk hele 450 høydemeter i løpet av den første halvannen kilometeren. Så gå i ditt eget tempo.
tanya-tulupenko-133152-unsplash.jpg

Adkomst

Med egen bil: Kjør Rv13 til Tyssedal (6 km fra Odda). Fra Tyssedal følg skiltene
Skjeggedal og Trolltunga. Etter om lag 7 km ligger parkeringsplassen i Skjeggedal.
Bilen kan parkeres i Skjeggedal (200 kr/dag) eller i Tyssedal (100 kr/dag) (2016).
Parkeringsavgiften benyttes til fellesgoder i området.
Viktig: All naturbasert aktivitet er på eget ansvar. Turen til Trolltunga er krevende og
turgåere bør ha erfaring fra lange fjellturer før de begir seg ut på denne turen. Gå
ikke til Trolltunga dersom det er sterk vind, mye nedbør eller tåke. Det er alltid kaldere
på fjellet enn nede ved fjorden. Respekter naturen. Odda kommune har etablert
en ordning med vakter som blant annet veileder besøkende langs stien.