Grillhemmeligheter fra verdens beste kokebok

Mai 2018 vil bli husket som måneden da tidenes grillvær herjet landet og Hjemme hos Trond Moi vant Gourmand World Cookbook Awards. Og det er mange sekker med kull igjen av årets grillsesong - gjør det beste ut av den med disse oppskriftene fra verdens beste kokebok.

Jeg har bare to hobbyer utenom jobben. Den ene er å pelle sopp, og den andre er GRILLING!
— Trond Moi

Trond står fornøyd plassert sammen med det som må være grillenes svar på en Maserati. En nydelig, diger sak som kan brukes både som gass- og kullgrill, og som har blålys, etasjer og vinger. Ikke rart den heter Napoleon, for den er en keiser verdig. Det eneste den mangler er en sjåfør.

Aller først noen oppskrifter på noen marinader som gjør grillmaten enda bedre.

ingredienser grill.png

Marinade til fisk
Ha 2 dl olivenolje i en bolle, riv i skallet fra 1 lime og skvis ut saften av den etterpå.
Tilsett deretter 1 kvast grovhakket dill, 1 ts flytende honning, 1/4 ts spisskummen og
1/2 ts malt pepper.
La fisken ligge 1 døgn i denne marinaden for å få den beste smaken. Hvis ikke du har tid til å vente, kan du også pensle fisken jevnlig under grilling.

Marinade til kjøtt og kylling
Ta 2 dl olivenolje i en bolle. Grovhakk 1 kvast rosmarin og 1 liten bunt timian, og skjær 1 hel kinesisk hvitløk i skiver. Bland dette i sammen med 1 ts dijonsennep, 1 dl rødvin og 1/2 ts malt pepper.
La gjerne kjøttet ligge to dager i denne marinaden, hvis du har tålmodighet til det. Da blir det ekstra mørt!

Kryddersmør
Ikke overraskende henter kokken frem en bolle og har 200 g mykt meierismør i denne.
– Det er viktig at smøret er mykt, slik at jeg enkelt får pisket inn ingrediensene. Jeg tilsetter 1 finhakket sjalottløk, 1/2 finhakket kinesisk hvitløk, 1 ts hakket ingefær, 1/3 ts finhakket chili, 1 ss hakket frisk dill, 1 ts maldonsalt, 1/2 ts svart pepper, samt saften
og skallet fra 1 lime
, og pisker alt godt sammen med en håndmikser. Til slutt legger jeg smøret på et bakepapir, og ruller det sammen til en stor pølse som jeg putter i kjøleskapet.

– Kryddersmør er en utmerket smakstilsetning enten vi griller kjøtt eller fisk. Smør det på under grilling, eventuelt etter at maten er ferdig grillet. Eller begge deler. Det er dessuten midt i blinken på en bakt potet. Jeg pleier å mekke sammen en ganske stor porsjon som jeg legger i kjøleskapet, så har jeg det tilgjengelig hele sommeren igjennom. Smøret ruller jeg i
matpapir, så det blir lettere å kutte opp når jeg trenger det.

Marinert lammecarré

D11A0044.jpg
– Lammecarré er i utgangspunktet helt fantastisk godt. Hvis du marinerer den i 2 døgn og deretter hiver den på grillen, blir den bare helt …

Kokken Trond ristet på hodet. Det er tydelig at han synes grillet lammecarré er rimelig digg.

– Her har jeg 1 kg lammecarré som i 2 døgn har badet i 4 dl av kjøttmarinaden (se oppskrift over). Ettersom kjøttet har ligget i kjøleskapet, lar jeg det temperere seg litt etter at jeg har tatt det ut av marinaden. Når grillen er varm, er kjøttet klart.
Jeg tar på litt salt og kvernet pepper og legger carreen på grillen med fettsiden ned. Der lar jeg den grille til fettet er skikkelig brunt og fint, før jeg snur den og griller kjøttet et par minutter med beina ned.
Utfordringen nå er at kjøttet skal stekes på svakere varme til det når en kjernetemperatur
rett under 60 °C. Det beste resultatet får du om du bruker en kulegrill med indirekte
varme og legger på lokket. Ca. steketid er 5 minutter.

La kjøttet hvile litt før du kutter det opp. Server herligheten med urtebakte poteter, grillet avocado og BBQ-saus.

Hjemme hos Trond Moi  av Trond Moi og Pål Hetland

Hjemme hos Trond Moi av Trond Moi og Pål Hetland