Lag verdens beste pinnebrød

I Mat på bålet får du 30 herlige oppskrifter med fremgangsmåte og illustrasjoner, samt Kirsten Winges beste tips for bruk av bål og glør ved matlaging. Her lærer du å lage alt fra plankestekt fisk til potetkaker. Fyll påsken med smaken av nostalgi og barndomsminner med Winges oppskrift på turklassikeren pinnebrød.

Foto: Arne Nohr

pinnebrød.png
pinnebrød2.png

Dette er en generell oppskrift på pinnebrød. Deigen kan smaksettes med annet for å gi forskjellige smaker og opplevelser. Det kan for eksempel være bær, syltetøy, ost, krydder eller spekepølse, for å nevne noe.

Deigen kan tillages på forhånd og oppbevares i en boks med lokk eller en solid pose. Det er en fordel at du har våtservietter tilgjengelig for å få tørket av fingrene.

Bland hvetemel, bakepulver og salt, og spe med olje og vann slik at du får en smidig deig. Deigen kan med fordel hvile før den skal brukes. Den må ikke være for tynn eller klissete. Tilsett i så fall mer mel. Del deigen i 10 deler, og trill lange pølser av deigen. Deigen tvinnes rundt pinner og steikes på disse.

Pinnene kan du spikke selv. Bruk pinner som er lange nok slik at du ikke brenner deg på bålet når du steiker pinnebrødet. Bruk treverk som er friskt og cirka 1–2 centimeter tykt. Bruker du tørt trevirke, kan dette ta fyr i forbindelse med steikingen. Unngå tresorter som hegg og rogn og bartrær som setter smak. Fjern barken fra pinnen der deigen skal være.
Pensle gjerne på litt smør eller olje der deigen skal surres på. Deigpølsa må henge sammen under steikingen. Steik brødet på bål eller på rist. Det skal ikke steikes over eller i flammer, men i strålevarmen ved siden av de synlige flammene. Slik unngår du at bakverket blir sotete, udelikat og usmakelig.

Kristin Winge lærer deg også å lage mat i kokegrop.  Les mer om   Mat på bålet     her.

Kristin Winge lærer deg også å lage mat i kokegrop. Les mer om Mat på bålet her.

Det tar litt tid å steike pinnebrød for å få det gjennomsteikt. Drei pinnen rundt slik at pinnebrødet blir jevnt steikt hele veien rundt.

Hvis du ønsker pinnebrød med smak, kan disse pensles med for eksempel urtesmør helt mot slutten av steikingen. Det kan være smør som tilsettes finhakket hvitløk, persille eller timian. Ta utgangspunkt i 100 gram smør og 1 ss finhakket hvitløk eller 2 ss finhakkete urter. Spekeskinke eller tynne baconskiver kan også være med på å smaksette pinnebrødet. Da skal disse tvinnes sammen med deigen rundt pinnen.

Hvis du ønsker ostepinnebrød, kan du tilsette 50 gram revet ost i deigen. Ønsker du en type pinnebrød som smaker kanelboller, kan du tilsette litt sukker i deigen, og pensle med en blanding av smør, sukker og kanel mot slutten av steiketiden. Sukkeret kan lett brennes ved for sterk varme, så dette pinnebrødet må holdes litt lenger til side for flammene.

Spekepølse og urter kan finhakkes og tilsettes deigen. Dette gir en annen smaksvariant. Hvis du vil ha en dessertvariant av pinnebrødet, kan du røre sammen friske bær og litt sukker. Når det steikte pinnebrødet er litt avkjølt, kan brødet trekkes forsiktig av pinnen. Fyll rørte bær i hulrommet og nyt!

Smakebiter fra boken: