Gjør som Nelson Rockefeller – spis sosekjøtt til søndagsmiddag!

Hvordan endte sosekjøtt opp på bordet til Nelson Rockefeller, USAs 41. visepresident og en av verdens rikeste menn? Det er bare en av mange kuriositeter du kan lese om i Bergenskokeboken, hvor Hugo Ivan Hatland kombinerer oppskrifter med fascinerende historier bak Bergens unike matkultur.

Foto: Skjalg Ekeland

«Bergen har noe Oslo ikke har, og det er en klar identitet, med et unikt tilfang av råvarer og mattradisjoner.»
— Andreas Viestad

(Oppskrift lenger ned i artikkelen)

I   Bergenskokeboken   får du oppskrifter på alle de kjente og kjære bergensrettene, samt glemte kuriositeter som fortjener en ny smak.   Les mer

I Bergenskokeboken får du oppskrifter på alle de kjente og kjære bergensrettene, samt glemte kuriositeter som fortjener en ny smak. Les mer

En dag fikk Lydia Asphaug fra Telavåg nok. Hun pakket kofferten, stilte seg opp på Skoltegrunnskaien og ventet på Amerikabåten.
Lydia var bare en av 800 000 nordmenn som krysset Nord-Atlanteren i båt på 1800- og 1900-tallet. Noen flyktet på grunn av religion, andre for å vri seg unna lovens lange arm, men de fleste utvandret i håp om å få et bedre liv.
Befolkningsveksten var brutal. I løpet av 100 år – fra 1820 til 1920 – nær tredoblet folketallet seg. Én million nordmenn ble til 2 700 000 nordmenn, og med så mange nye munner å mette holdt det ikke med fem brød og to fisker. Overskudd på mennesker førte til underskudd på jobber og mat.
«Jeg førte hesten på et veianlegg på Sotra i 1919. Der tjente jeg så dårlig at jeg ikke hadde råd til nye sko», fortalte Lydia i et intervju med Bergens Tidende i 1991.
I 1946 åpnet hun restauranten Promenaden i New York, en restaurant som lå et par steinkast unna den norske ghettoen Lapskaus Boulevard i Brooklyn. På menyen sto smørgåser, storsild og sosekjøtt; mat man kunne stole på, mat som kunne kurere hjemlengsel.
Lydia Asphaug var nok bedre kokk enn bedriftseier, for det tok ikke lang tid før hun var nødt til å selge seg ut av restauranten. Ikke lenge etter fikk hun jobb hos City Service Oil, et av de største oljeselskapene i USA, og derfra gikk det bare en vei. Strilejenten fra Sotra fikk etter hvert jobb som kokke hos Nelson Rockefeller, USAs 41. visepresident og en av verdens rikeste menn.
«Det var hardt arbeid og atter arbeid, men det gav resultater», forteller hun. «Jeg startet på 55 dollar i måneden, noe som var ti ganger høyere enn tilsvarende betaling hjemme. Jeg husker den første gangen jeg fikk lønn», forteller hun.
Da gikk hun ut og kjøpte seg nye sko.

Strilejenten fra Sotra fikk etter hvert jobb som kokke hos Nelson Rockefeller, USAs 41. visepresident og en av verdens rikeste menn.
Hugo Ivan Hatland er journalist, foredragsholder, blogger og forfatter. Han har tidligere skrevet boken  Den norske ølrevolusjonen  og står bak nettstedet godtiglasset.com. Nå er han aktuell med   Bergenskokeboken  .

Hugo Ivan Hatland er journalist, foredragsholder, blogger og forfatter. Han har tidligere skrevet boken Den norske ølrevolusjonen og står bak nettstedet godtiglasset.com. Nå er han aktuell med Bergenskokeboken.

-Sosekjøtt er bergensk festmat, en sikker vinner på middagsbordet om søndagene, en klassiker som ble servert i både bryllup og begravelser. «Lukten av sosekjøtt var nå engang lukten av sosekjøtt», skriver Stig Holmås i romanen Lampeskjermer. Duftene fra mors kjøkken. Noe trygt, noe helt pålitelig.

 
Sosekjøtt Bergenskokeboka2.png
sosekjøtt oppskrifter.png

Sosekjøtt, brennesnute og røkerumpe er bare noen av delikatessene du kan trylle frem med Bergenskokeboken på kjøkkenbenken.

Hugo Ivan Hatland disker opp med alle de kjente og kjære bergensrettene, samt glemte kuriositeter som fortjener en ny smak. Bakverk, bergenskaker, fiskespesialiteter og klassiske kjøttretter – krydret med historiene bak rettene og Bergens unike matkultur. Les mer