Start året med en god investering!

Med enkle grep reduserte Henriette sine matutgifter med 50 000 kroner i året. Nå deler hun og søsteren Beate sine beste sparetips i Penger som varer lenger - en annerledes, inspirerende og nyttig bok om personlig økonomi.

10 lønnsomme regler for matinnkjøp (hentet fra boken Penger som varer lenger)
Foto: Beate Willumsen

Søstrene Henriette W. Quanvik (økonom/skribent og ekspert på orden og struktur) og Beate Willumsen (fotograf/kunstner og ekspert på å få mye ut av hver krone) brenner for å hjelpe folk med å mestre egen økonomi. Nå er de ute med boken   Penger som varer lenger  .

Søstrene Henriette W. Quanvik (økonom/skribent og ekspert på orden og struktur) og Beate Willumsen (fotograf/kunstner og ekspert på å få mye ut av hver krone) brenner for å hjelpe folk med å mestre egen økonomi. Nå er de ute med boken Penger som varer lenger.

Ved hjelp av nye rutiner, planlegging og økt bevissthet klarte Henriette å redusere matutgiftene med over 4000 kroner i måneden. Og hun har holdt matutgiftene nede siden. Grunnlaget er kontinuerlig prissjekking og sjeldne besøk på delikatesseforretninger og fullsortimentsbutikker. I tillegg følger hun disse reglene:

1. La restemat og ukens tilbud bestemme hva du skal ha til middag

La det gå sport i å jakte på gode tilbud på varer du bruker regelmessig! Vær oppmerksom på at priser forandrer seg hele tiden, det er nesten som å følge med på børsindeksen. Det går opp, og det går ned. Når du endelig tror du har oversikt, er det noe nytt. I denne prosessen vil du likevel etter en stund få kunnskap om hva som er et godt kjøp og hva som er et dyrt kjøp. Derfor setter vi her fokus på hvordan du skal tenke og hva du skal se etter, samtidig som vi gir deg noen grunnleggende tips som virker.

1. Sett opp ukemeny
Planlegg middager for hele uken ut fra hva du har i skuffer og skap. Bruk tilbudsavisene
som kommer i posten når du setter opp meny, eller orienter deg om hva som eksisterer av lavprisprodukter. Det er ikke lønnsomt å bestandig spise det du har mest lyst på. La restemat og ukens tilbud bestemme hva du skal lage til middag.

2. Sjekk holdbarhet på matvarene du har
La holdbarheten på det du har i kjøleskapet bestemme i hvilken rekkefølge du skal spise måltidene. Da slipper du å kaste mer mat enn nødvendig.

Henriette sparte 50 000 kroner i året bare på mat 

Henriette sparte 50 000 kroner i året bare på mat 

3. Beregn riktig mengde
Både helsemessig og økonomisk er det lønnsomt å beregne så nøyaktig mengde som mulig. Skulle det skje at noen ikke blir mett til middag, er det ikke verdens undergang å spise en
brødskive på fjøla. Skulle du likevel få mat til overs, tar du vare på restene uansett. Det kan være lettvint og smart å ha en restedag i uken!

4. Skriv liste
Skriv nøyaktig handleliste og hold deg til den, med mindre du kommer over gode tilbud på forbruksvarer som dopapir, vaskemidler, kaffe eller andre basisvarer du bruker fortløpende. Handleturen blir mer effektiv med liste – du slipper å tenke ut hva du skal ha til middag
underveis, og du unngår å kjøpe dobbelt opp fordi du mangler oversikt.

5. Handle aldri på tom mage
Det beste tidspunktet å handle mat på er etter at du har spist deg mett. Uten en plan, og med tom mage, er det lett å foreta impulskjøp som svir i lommeboken. Du unngår å kjøpe for
mye mat, og høyst sannsynlig faller du ikke for fristelsen til å kjøpe godteri eller usunn mat. Dessuten vil et stabilt blodsukker føre til mer rasjonelle beslutninger.

6. Gå helst alene
Når du skal gjøre smarte innkjøp, trenger du ikke å bli stresset av en utålmodig partner eller barn som maser om is eller godteri. Det beste er å gå alene, slik at du får tid og ro til å sjekke priser og gjøre vurderinger uforstyrret. Etter hvert som du selv har innarbeidet gode vaner og har kontroll på priser og innkjøpsrutiner, kan du involvere resten av familien for opplæring.

Når du skal gjøre smarte innkjøp, trenger du ikke å bli stresset av en utålmodig partner eller barn som maser om is eller godteri.

7. Vær kritisk og våken
Velg frukt og grønt ut fra hva som er prisgunstig. Styr unna dyre forpakninger og spesialimport. Når du får oversikt over prisene, vet du også når det er gode tilbud. Stort sett lønner det seg å kjøpe frukt og grønt i løsvekt, med noen få unntak. Noen ganger kan mat
som er i ferd med å gå ut på dato, være nedsatt til halv pris. Slå til hvis dette er mat du allikevel skal kjøpe, den er like fin selv om den snart går ut på dato. Dessuten forlenger du levetiden på ferskvarer som for eksempel kjøtt ved å legge det i fryseren til det skal brukes.
Slik får du flotte råvarer til halv pris!

8. Sjekk priser og varedeklarasjon
Alle varer er tydelig merket med pris og innhold, så det er ingen grunn til å la være å sjekke. Se først og fremst på kiloprisen, meterprisen, literprisen og andre sammenlignbare tall. Ta et raskt overblikk, og vurder de ulike alternativene før du bestemmer deg. Vi blir ofte styrt av hvordan varene er plassert, og det er veldig lett å velge de varene som står rett foran nesa vår, men det er ikke nødvendigvis de rimeligste varene som står best plassert.
Se derfor nederst, øverst og innerst i kroken, for det er ofte der de rimelige varene blir plassert. Har det hendt at du har tenkt at lavpriskjøtt er billig fordi det har høyere fettinnhold? Det er ikke alltid som man tror, derfor er en sammenligning av varedeklarasjonene også nyttig.

Har det hendt at du har tenkt at lavpriskjøtt er billig fordi det har høyere fettinnhold? Det er ikke alltid som man tror, derfor er en sammenligning av varedeklarasjonene også nyttig.

9. Ikke la deg lure som forbruker
Vareplassering, store paller og tilbudsplakater kan være villedende. Vær oppmerksom, og ta egne vurderinger. Selv om butikken presenterer det som et godt tilbud, er det slett ikke sikkert det er det for akkurat deg. Det kan være lett å falle for fristelsen til å handle dobbelt når det er tilbud på luksusvarer som for eksempel brus og godteri, men da ender du egentlig opp med å betale like mye som opprinnelig sum – for noe du ikke trenger. Er det halv pris på sjokolade, kjøp kun én. Skal du spare penger på å handle på tilbud, er det viktig å ikke kjøpe mer enn du vanligvis ville ha gjort, med mindre du har selvdisiplin til å rasjonere over flere uker. Litt ekstra egeninnsats kan også være veldig lønnsomt for deg som forbruker. Har du tenkt over hva du betaler fabrikken for å klemme hamburgere flate, skylle salaten eller rive osten din? Timeprisen du betaler for en enkel fem-minutters
jobb, kan være høyere enn folk flest
tjener på to dager.

10. Ikke handle hver dag
Begrens antall turer til butikken til én til to ganger i uken. Da unngår du å utsette deg selv for flere fristelser enn nødvendig, og begrenser mengden impulskjøp. Færre turer til butikken
gjør det lettere å holde seg til budsjettet, og det blir ikke så mange kvitteringer å loggføre. I tillegg sparer du masse tid!

Penger som varer lenger. Et rikere liv! av Henriette W. Quanvik og Beate Willumsen

Henriette og Beate er eksperter på å få mye ut av hver krone. I denne boken viser de deg hvordan du kan få pengene til å strekke lenger ved å bli mer bevisst egne vaner, holdninger og rutiner i det daglige. Med både humor og alvor forteller de tankevekkende historier og gir mange eksempler på hvordan du med enkle grep kan spare titusenvis av kroner i året.

De gir også helt konkrete tips om hvordan du kan få oversikt over pengebruken og fordele pengene dine på en smartere måte. Til slutt viser de hvordan du med enkle metoder kan få sparepengene dine til å formere seg. La deg inspirere til å ta kontroll over økonomien – en gang for alle!