Soppjakt på tampen av sesongen!

Hele verden jakter på Long Litt Woons nye bok Stien tilbake til livet, men selv er hun alltid på jakt etter sopp. Og skal vi tro soppkjenneren er det ennå mange igjen av dem i skogen. Her er Woons tips til deg som ennå klør i plukkefingrene.

Disse soppartene finner du ennå i marka

Traktkantarell finner du mye av i marka, også nå i november. Foto: Johs Bøe

Traktkantarell finner du mye av i marka, også nå i november. Foto: Johs Bøe

- Traktkantarell har jeg plukket helt fram til lille julaften. Den finner du mye av ennå, og du kan plukke den selv om den er stivfrossen. Det er veldig enkelt; bare brekk traktkantarellen av og kast den rett i pannen, du trenger ikke engang å rense den! Mens andre sopper blir vasne og ødelagt av frostnetter, holder traktkantarell konsistensen.

- Men det er ennå ikke for sent å finne andre sopparter i marka. Senest i helgen ble det funnet blåridderhatt, svartbrun rørsopp, kantarell, traktkantarell, piggsopp, vintersopp, rødnende parasollsopp, frostvokssopp og flere ville sjampinjonger i Oslo, forteller Woon.

- Traktkantarell har jeg plukket helt fram til lille julaften. Den finner du mye av ennå, og du kan plukke den selv om den er stivfrossen.
— Long Litt Woon

Noen tips for å optimalisere soppjakten

1. Forsøk å ta deg en tur i ukedagene like før helgen.

2. Når du kommer inn i skogen, løft blikket for å skanne hele området. Er det noe som "stikker opp"? Noen fargeklatter som synes og krever mer undersøkelse?

3. Når du finner en sopp, stopp opp og undersøk stedet ordentlig. Når man finner den første, er det store sjanser for å finne flere.

4. Skjerp "soppblikket"

5. Skill sopparter du kan fra sopparter du ikke kan (bruk jordbærkurver eller liknende)

6. Bruk applikasjonen Digital soppkontroll hvor du kan snakke med en soppsakkyndig (kun i soppsesongen). Denne er under utvikling og er superbra. Den identifiserer ikke ALLE soppene i skogen. Kun de beste matsoppene og de mest giftige.

7. Dra på soppkontroll som er bemannet alle søndager i sesongen. Også Bondens marked har soppkontroll.

8. Sjekk www.oosn.no (hvis du bor i Oslo) for info om kurs, turer og kontroll.

ALLER BEST: Gå på tur med en soppkjenner!

Tre anbefalte soppsteder

Foto: Johs Bøe

Foto: Johs Bøe

- Ved Ulsrudvannet er det veldig fin skog og lett terreng med mange forskjellige sopparter, også de aller beste! Her er det både parkering og offentlig transport.

- I Lillomarka er det flatt og fint terreng som passer for barnefamilier. Også her er det mange sopparter, og bra tilgjengelighet med parkering og offentlig transport.

- I Kongeskogen på Bygdøy finner du svart trompetsopp, rabarbrasopp, mange kremlearter, men også mange panterfluesopp, som er giftig. Den siste bør man lære seg! Offentlig transport og parkering også her.

 
soppdagelse.jpg

Da Long Litt Woon mistet mannen sin begynte hun å samle på glede, og soppen ga henne glede. Nå er hun alltid på jakt etter sopp, mens verden jakter på hennes nye bok Stien tilbake til livet. Den vakre og originale boken ble en liten sensasjon under høstens internasjonale bokmesse i Frankfurt, og til nå er Stien tilbake til livet solgt til ti land! 

Stien tilbake til livet er fortellingen om en reise som startet brått da Long Litt Woons liv ble snudd opp ned. Midt i den lammende sorgen oppdager hun ved en tilfeldighet soppens forunderlige verden og blir kjent med sopplukkerene, en subkultur med egne overgangsriter og uskrevne regler.

Forfatterens oppdagelsesferd inn i soppriket skjer parallelt med en reise i et indre landskap, gjennom den kronglete sorgprosessen. Hennes nysgjerrighet og entusiasme for den nyoppdagede soppverdenen gir teksten en egenartet sjarm.
 

Å sørge er å redefinere seg selv, et identitetsarbeid. Jeg begynte å samle på glede, og soppen ga meg glede. Den førte meg gjennom soppriket og ut av sorgen
— Long Litt Woon