Fem bøker du kan lese på Verdens vitenskapsdag

10. november markeres Verdens vitenskapsdag for fred og utvikling. Den internasjonale FN-dagen har som mål å løfte frem den viktige rollen vitenskapen har i samfunnet. Vi har plukket ut fem bøker som passer å lese på Vitenskapsdagen.

Boken er illustrert av Gunvor Rasmussen.

Verden under vann av Pia Ve Dahlen

Pia Ve Dahlen er marinbiolog og lidenskapelig opptatt av å formidle naturvitenskaplig kunnskap om havet. I Verden under vann kan du lese om de vakre, intelligente og fryktinngytende dyrene som lever i tangbeltet – og de som lever i de mørke dyphavsslettene.

Ve Dahlen skriver morsom og engasjerende sakprosa som får deg til å betrakte naturen med nye øyne.  

Pia Ve Dahlen er vinner av Naturviterprisen 2021 

Tallskalle av Micael Dahlen og Helge Thorbjørnsen 

Lar du deg ubevisst manipulere av tall? Tallskalle er boken for deg som er interessert i psykologi, økonomi, politikk eller sport – og for deg som hater å bli lurt. Tall fremstår ofte som enkle og harde fakta. Men tallene kan også være både manipulerende og avhengighetsskapende. 

Med ny, banebrytende og iblant skremmende forskning avslører forfatterne hvordan tallene sniker seg inn i hodet og kroppen og påvirker hvordan vi tenker, føler og har det. 

Boken er illustrert av Rune Markhus. 

Katten og havet av Bjørn Arild Ersland

Katten og havet handler om havforskning, livet i havet og den skjøre naturen. Men det er også en bok om Bjørn Arild og katten Baltus, som sammen rusler ned til stranda for å fiske krabber og sløye nyfanget fisk.

Ved å vise de store endringene ute i havet, trekker forfatteren linjer til det kjente og nære i strandkanten her hjemme. Selv om dette er en sakprosabok for barn, er det også mye å hente for erfarne lesere. 

Jakten på stedsansen av Unni Eikeseth 

Bli med på oppdagelsesferd dypt inn i hjernen. Hva er det som gjør mennesker og dyr i stand til å finne veien i landskaper uten synlige landemerker? I 2003 gjør hjerneforskerne Edvard og May-Britt Moser et oppsiktsvekkende funn i et laboratorium i Trondheim. 

Jakten på stedsansen følger de to sunnmøringenes utrolige reise fra de var unge studenter til de får verdens gjeveste forskningspris: Nobelprisen i medisin (2014). 

Kanskje du er frisk?  En bok om alt det syke vi gjør for helsa vår av Kaveh Rashidi 

Til tross for at vi nordmenn har hatt så god helse som i dag, bruker vi mer tid og penger enn noen gang på å bli enda sunnere. I Kanskje du er frisk? lærer Kaveh Rashidi deg å skille de gode rådene fra de dårlige. 

Ved å vise til forskning og statistikk – og historier fra sin erfaring som fastlege – tilbyr Rashidi en motgift mot «helseangsten» som rammer stadig flere nordmenn.