Tid for toleranse

Har du hørt om den internasjonale toleransedagen? 16. november hvert år handler det om menneskerettigheter og grunnleggende frihet for alle på tvers av etniske, religiøse og øvrige skillelinjer. Gjennom litteraturen kan vi lære om andre menneskers virkelighet. Vi har samlet fem bøker som på ulike måter handler om mennesker som står på utsiden, men som ønsker å bli hørt og sett.

Regnbuesommer av Camilla Otterlei og Tiril Valeur (illustratør) 

Født i feil kropp 

Regnbuesommer er en varm og viktig bok om vennskap, forelskelse og Elvis. Det er også en sjarmerende fortelling om kjærlighet på kjærlighetens premisser. 

Aaron er den kuleste gutten Simone har møtt. Hun lurer på om hun kan være forelska. Men så får hun høre at Aaron hadde et jentenavn der han bodde før … 

Regnbuesommer egner seg til å åpne for samtaler om det å være født i feil kropp, annerledeshet og ikke minst – den første forelskelsen.  

#Kampklar av Nina Rossing

Netthets og fotballmiljøets skyggesider

Anja elsker fotball og har fått i oppdrag å dømme en guttekamp. Det går heftig for seg og hun deler ut rødt kort til stjernespilleren. Det får konsekvenser. Neste dag våkner hun opp til trusler og skjellsord på sosiale medier.

#Kampklar er en skremmende aktuell ungdomsroman om fotballmiljøets skyggesider og netthets. Det er også en roman om vennskap, mot og viljen til å kjempe for sin plass på banen.

FRI av Juno Dawson (Oversatt av Hege Mehren og Emma Bakkevik)

Unik fortelling om avhengighet

17 år gamle Lexi er en bortskjemt russisk hotellarving som havner på rehab etter en overdose. Etter en lang og tøff avrusning møter hun resten av pasientene som av ulike grunner behøver hjelp til å bryte med sine avhengigheter.

FRI er en rå historie om avhengighet – full av intriger, men også humor, håp og mangfoldige karakterer.

Juno Dawson (tidligere kjent som James Dawson) har en unik evne til å skildre mørk tematikk uten å glorifisere misbruk.

Korrektur av et sorgens kapittel av Eivind Riise Hauge

Troverdig om livet bak murene

Bli med bak murene og møt Rorgen – en kriminell fengselsfugl uten særlig håp for fremtiden. Rorgen forteller sin historie med nådeløs selvinnsikt og river oss alle ned fra pidestallen og gjør oss litt klokere. Rorgens historie river og røsker i leseren.

Romanen er inspirert av forfatterens egne erfaringer som ansatt i rusomsorgen og på fengselsbibliotek.

Korrektur av et sorgens kapittel er en roman du sent vil glemme!

Min egen vei – Fra Mao til Gud av Tania Michelet

Trosfrihet

Tania Michelets foreldre var begge politisk aktive på venstresiden og medlemmer av AKP (m-l). Hun vokste opp i et ateistisk hjem og ble som barn sendt på møter i AKPs barnegruppe Røde pionerer. Men i smug gikk hun på søndagsskole og holdt troen for seg selv.

Min egen vei er en personlig beretning om å komme seg gjennom en mors selvmord, og om hva det koster å ha en gudstro i det moderne Norge.