Vi feirer mannsdagen!

Gratulerer med mannsdagen 19. november! På denne merkedagen ønsker vi å anbefale bøker som på ulike måter løfter frem mannsrollen og setter fokus på menns utfordringer i samfunnet. Vi trekker også frem spennende historiebøker om menn som har vært viktige i norsk historie.

Kolbeinsøy av Bergsveinn Birgisson

Om å leve med depresjon og angst

En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn på psykiatrisk avdeling. Da sykehusets ledelse gir mannen besøksforbud, legger han en plan for å rømme med vennen.  

Flukten fra sivilisasjonen blir utfordrende når de skjønner at en aggressiv sykepleier er etter dem. Sammen setter de kurs mot Islands nordligste øy – Kolbeinsøy. 

Kolbeinsøy er den nyeste romanen til Bergsveinn Birgisson. Forfatteren ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2020. 

Kolbeinsøy er en varm og overraskende positiv roman om livet og hvordan vi lever med de demonene vi ikke klarer å kvitte oss med.
— Kristin Hartvedt, Bok365 [terningkast 5]
Denne relativt korte romanen på knappe 200 sider [...] er av det slaget som suger deg inn og som jeg i alle fall garantert ikke kommer til å glemme på svært lenge.
— Tor Hammerø, Nettavisen [terningkast 5]

Ansiktsløft av Miika Nousiainen (oversatt av Mikael Holmberg)

Finsk feel-good på sitt beste

Sami har en drøm om å bli far. Den biologiske klokken tikker, og han nærmer seg panikkalderen. Men det er ikke enkelt å bli far. Sami må finne en passende kandidat til rollen som mor. Det går ofte skeis.

Samtidig lengter alenefaren Markus etter friheten som han tror Sami besitter. Gjør deg klar for rungende latter og et dykk ned i eksistensielle spørsmål – om hverandre.

Ansiktsløft er ein strålende roman om livet som ikkje alltid går på skinner. Den er klok, underfundig, morosam, og innehar eit herlig personregister.
— Kjell Magne Gjøsæter, bokblogger.com [terningkast 5]

Bjørneklem av James Gould-Bourn (oversatt av Hege Frydenlund)

Hjertevarm fortelling om sorg og farskap

Danny er alenefar til elleve år gamle Will som ikke har sagt et ord siden moren ble drept i en bilulykke. Han ligger etter med husleien og på toppen av det hele har han mistet jobben. Han ser seg nødt til å bli en dansende panda og ta imot småpenger i parken. Det gir avkastning, men ikke i form av inntekt.

Sønnen snakker med han for første gang på lenge. Men Will vet ikke at mannen i pandadrakten faktisk er faren hans. Bjørneklem er en oppløftende historie om en far og en sønn som finner tilbake til hverandre.

Bjørneklem er boka du ikke kan la være å bli sjarmert av. Den er menneskelig og rørende, morsom og sår …
— Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen [terningkast 5]

Kompani Linge av Christopher Hals Gylseth

Spennende og engasjerende krigshistorie

Det er historien om Kompani Linge, som besto av Norges best trente soldater under andre verdenskrig. De ble jaget av Gestapo natt og dag, men klarte likevel å utføre svært mange farlige oppdrag.

De dramatiske aksjonene som skildres gjør boka like spennende som en kriminalroman. Hals Gylseth trekker frem kjente og mindre kjente aksjoner fra ulike deler av landet. I tillegg bidrar han med et rikt billedmateriale.

Christopher Hals Gylseth har […] gitt oss et meget verdifullt innblikk i en del av historien som skulle vært bedre belyst for lenge, lenge siden.
— Jørn-Kr. Jørgensen, bokstaver.no

De valgte å slåss. Vestlandshæren i krig 9. april - 1. mai 1940 av Erik Thomassen

Vestlandshærens heltemodige innsats

De valgte å slåss er historien om Vestlandshæren, den eneste delen av hæren som ble skikkelig mobilisert mot tyskerne i aprildagene 1940. De valgte å slåss gir en usminket beskrivelse av det som utspant seg både ved og bak fronten i løpet av tre dramatiske uker våren 1940.

Gjennom øyenvitneskildringer kommer vi tett på begivenhetene og får vite hvordan soldatene slåss, og hvorfor de tross mange anstrengelser til slutt måtte se nederlaget i øynene.

Boken beskriver også samarbeidet med det sivile samfunnet og konsekvensene krigen fikk for sivilbefolkningen. 

… et særdeles grundig verk.
— Kjell Solem, BOK365 [Terningkast 5]
... en imponerende og omfangsrik beretning ...
— Arne Dvergsdal, Dagbladet [Terningkast 6]

Mannen fra middelalderen - historikeren og morderen Tormod Torfæus av Bergsveinn Birgisson

Røverhistorier fra 1600-tallet

Mannen fra middelalderen tar oss tilbake til 1600-tallet og innvier oss i historikeren Tormod Torfæus sitt liv – gjennom hoffintriger, mord, hekseprosesser og jakt på gamle sagaer. 

Torfæus fikk i oppdrag av danskekongen å finne ut mest mulig om Danmark-Norges eldste historie. Han reiser tilbake til barndommens islandske daler, men havner stadig i upassende situasjoner på grunn av fyll og damer, noe som fører til at Torfæus blir en morder, som undertittelen røper. 

Med de uerstattelige manuskriptene i potetkjelleren på Karmøy, skriver han den første sammenhengende norgeshistorien. 

… jeg håper denne boka blir lest av alle som kritisk gransker fortida.
— Carline Tromp, Klassekampen
Med sin skarpe penn og analytiske og populariserende evner bør han nå et publikum som er langt større enn de spesielt historieinteresserte.
— Jan-Erik Smilden, Dagbladet