Boktips til Halloween for barn og unge

Vi har samlet 13 bøker for små og store lesere. Alle bøkene er veldig spennende og akkurat passe skumle … Gledelig Halloween!

Det var en mørk og stormfull aften da det ringte på hos forlagshuset. Den stakkars forlagsansatte gikk mot døren for å se hvem som forstyrret henne i arbeidet. 

På utsiden av bygningen sto tre skikkelser med mørke klær og maske. En var veldig lav, en var middels kort og en var ganske høy.  

«Hva er det dere vil?» spurte den ansatte med en skjelvende stemme. 

«Knask eller bok?» sa skikkelsene i kor.  

«Vi vil ha noen spennende bøker å lese til Halloween», sa den største skikkelsen. 

«Ja vel, det kan vi nok ordne», svarte den ansatte. «Dere får komme inn da.» 


Boktips for de minste

36 år: Barnehagekrim: Hvor er kosebamsen? av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad (ill.)

Barna i Kråkeslottet barnehage skal ha overnattingsfest. De har tatt med hvert sitt kosedyr. Men hvor er Bruno, kosebamsen til Mario? Det er mørkt og ute uler vinden. Hvordan skal dette gå? Uten kosedyr?

Boka er utrolig spennende for de minste fordi de får være med på å løse mysteriet. I tillegg er det en fin bok om å sove borte og være mørkredd.

Kjøp boka her

36 år: Det var ikke en busk av Eli Hovdenak

To venner går av toget og beveger seg innover i mørke skogen. Noe eller noen der inne i mørket lager skumle lyder. Dette er en perfekt historie for barn som liker det mørke og mystiske. Men det er også en fortelling for dem som synes mørket er skummelt.

I en verden av lys og skygge forteller boka på en oppfinnsom måte om det å være mørkredd.

Kjøp boka her


Boktips til barn i slukealder

69 år: Isadora Måneblomst står på scenen av Harriet Muncaster (oversatt av Hilde Lyng)

Isadora-bøkene er perfekte å lese til Halloween fordi de handler om en jente som er halvt vampyr og halvt alv. I denne boken skal Isadora Måneblomst på vampyrball. Og ikke nok med det så skal hun også delta i talentshowet. Kan det gå bra selv om hun ikke er like skummel som de andre vampyrene? 

Kjøp boka her

912 år: Johnny 777 Mission 4: Bergen  av Bjørn Sortland og Kjetil Selnes (ill.)

Johnny 777 har vært på ville oppdrag over hele verden sammen med den farlige Ninja-Prinsessa. En Hemmelig Organisasjon har nå fått tips om en mystisk Halloween-fest på en øde øy utenfor Bergen – og deres to beste agenter må ut på sitt skumleste oppdrag noensinne! 

Kjøp boka her

69 år: Det mørke hjertet  av Bjørn Ousland

Denne gjennomillustrerte boken er perfekt for alle fantasy-elskere. Det mørke hjertet er en  episk fortelling om kjærlighet, hat, lys og mørke, fortalt av en ravn og en ulv. Boken handler om Askhild som legger ut på en lang ferd for å redde mannen hun elsker fra en forferdelig forbannelse. Reisen blir langt farligere og villere enn hun noensinne kunne forestilt seg. 

Kjøp boka her

912 år: Ingenlund av Jessica Townsend (oversatt av Kirsti Vogt)

Morrigan Kråkh lever med en forbannelse hvilende over seg. Ved midnatt på elleveårsdagen sin vil hun dø. Rett før klokken slår siste slag, reddes hun av en fremmed mann og tilbys en mulighet til å konkurrere om en plass i Det Vunderlige Selskap. Men i motsetning til de andre kandidatene har Morrigan ingen spesielle evner eller ferdigheter å skryte av. Eller …? 

Kjøp boka her

Boktips til ungdom

For ungdom: Dette dreper oss av Tiger Garté

I begynnelsen av mars 2020 forlater 16 år gamle Samuel alt og flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve truslene om dommedag. Men livet i skogen blir ikke som noen av dem har trodd – og valget Samuel tar, skal få katastrofale følger. 

«Velskrevet ubehag om uunngåelig undergang.»

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2021

Kjøp boka her

For ungdom: Bjørnegap av Liz Hyder (oversatt av Merete Alfsen)

Ander begynner å jobbe i gruva allerede som fireåring. Ikke før Devlin dukker opp innser han at det finnes et annet liv, et liv som ikke bare dreier seg om å holde ut. Et opprør vokser frem, både inne i Ander selv og i gruva. Ander har aldri lært å skrive, og gjennom boken utvikles stemmen og rettskrivningen i takt med Ander. Merete Alfsen har oversatt boka på mesterlig vis.

Kjøp boka her

For ungdom: Sankingens tid av Neal Shusterman (oversatt av Morten Hansen)

For Ljåene gjelder kun en regel: Du skal slå i hjel. I en perfekt fremtid der alle sykdommer er utryddet, er ljåene myndighetenes eneste mulighet til å holde befolkningen nede. Ljåenes krets er i ferd med å rakne, og korrupsjonen herjer i alle ledd. Det handler om å holde seg i live. De to første bøkene i den bestselgende trilogien er ute på norsk, Den avsluttende boka kommer i løpet av 2022.

Kjøp boka her

For ungdom: Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo

17 år gamle Kristiane forsvinner sporløst uten å bli meldt savnet. Tretten år senere tar Beatrice, Kristianes niese, opp letingen. Hvordan kunne hun bli borte? Og hva er egentlig sannheten? Uprisen-nominerte Camilla Sandmo skriver spennende, nært og intenst om hvordan vennskap, svik og mørke følelser kan endre deg for alltid.

Kjøp boka her

For ungdom: Profetien av Maggie Stiefvater (oversatt av Hilde Lyng)

‘Hvis du kysser ditt livs kjærlighet, vil han dø.’

Profetien er første bok i den bestselgende fantasyserien Ravnekretsen. Dette er året da alt i Blues liv forandres. Dette er året hun dras inn i ravneguttenes verden. Dette er året hun vil oppdage at magi virkelig eksisterer. Og dette er året hun blir forelsket. Dette er den perfekte serien for alle som elsker romantikk, spenning og sterke hovedpersoner. Forfatteren er også kjent for serien Shiver.

Kjøp boka her

For ungdom: Inntrenger av Jon Bing, Tor Åge Bringsværd og Sigbjørn Lilleeng

Besetningen på romskipet Marco Polo våkner opp til nyheten om at én av dem er byttet ut med en replika. Men hvem?

Inntrenger er en ny tegneserieadaptasjon av Bing & Bringsværds sci-fi-manus Hvem av oss er den drepte? fra 1977. Den prisvinnende serieskaperen Sigbjørn Lilleeng har laget en moderne tolkning av manuset, og gjør det dermed tilgjengelig for en helt ny generasjon. Dette er boken som absolutt alle sci-fi-elskere må lese! Passer for ungdom over 16 år og voksne.

Kjøp boka her

For Ungdom: Gode varsler av Niel Gaiman og Terry Pratchett (oversatt av Stian Omland)

Gode Varsler er en kultklassiker om alt som kan gå galt når Antikrist ender opp hos en helt gjennomsnittlig middelklassefamilie.

Ifølge heksen Agnes Nutters fine og korrekte profetier kommer verden til å gå under på lørdag. Engelen Azirafael og demonen Crowley har funnet ut at de faktisk liker menneskerasen, og må samarbeide for å hindre at verden går under. Denne originale fantasyboken er full av humor og overraskelser. Passer for ungdom og voksne.

Kjøp boka her

Knask eller bok?