Boktips til høstmørket

Ingenting slår en god bok og et varmt pledd når det er mørkt og kaldt ute. Vi anbefaler at lesestunden akkompagneres med noe godt å drikke, og gjerne noen tente lys for å få en skikkelig fin hyggestund.  Her kommer åtte tips til bøker du kan kose deg med i høstmørket. 

Tankevekkende roman om straff, hevn og nåde – og om forholdet mellom mødre, døtre og søstre.

Teorier om sand av Kristin Hauge

Teorier om sand av Kristin Hauge

Annas nitten år gamle datter, Karla, myrdes under en reise i Sudan, et land hvor drap kan straffes med døden. Offerets etterlatte kan bidra til at domfelte likevel benådes. Anna kastes inn i et eksistensielt tomrom fylt av savn og sinne, og søker etter kunnskap om hva rettferdighet, straff, tilgivelse og menneskeverd betyr.  

Kristin Hauge bruker sine erfaringer fra utenrikstjenesten i Afghanistan og Sudan når hun skriver og skaper interessante og troverdige skildringer. 

Kristin Hauge har levert ein tankevekkjande, rørande og til tider hjarteskjerande roman som bevegar seg frå tynne filosofiske luftlag og heilt inn i sinnets mørkaste krokar via skafottet.
— Marta Norheim, NRK

Bli med ut i naturen!

Marka av Tove Braathen

Marka av Tove Braathen

Tove Braathen har tidligere skrevet om byfolk, om mennesker i villaer og små, trange leiligheter. Men i sin fjerde roman tar hun oss med ut i Oslomarka, der tre ulike skjebner krysser hverandres spor.

Raymond har bodd i skogen hele sitt voksne liv. Livet er godt og forutsigbart, men denne varme sommeren tørker ut blåbærlyngen og vekker minner om en annen hetesommer, den som endret livet hans for alltid. Og varmen bringer med seg folk fra byen.

Marka er en gripende roman om å viktigheten av å bry seg, og om menneskets forhold til naturen.

Til og med asfaltelskere kommer til å finne skogens ro, med denne romanen. (…) Den røde tråden i historien er tydelig, og medrivende, så dette er en roman det var vanskelig å legge fra seg. [Terningkast 5]
— Tine Sundal, bokblogger

Morsom, sår og gjenkjennelig om kunsten å ha en midtlivskrise

Boksen går av Therese Aasvik

Boksen går av Therese Aasvik

Ruth er samfunnsfaglærer. Hun er ikke kunstner, slik hun en gang drømte om, hun bor i et hus midt i byen med to barn og ektemannen Alf, som hun ikke forholder seg til lenger. Hver dag sykler hun til skolen der hun forsøker å vekke lærelyst i elevene og livslyst i seg selv, men den eneste som virker lysten på noe som helst, er den barmfagre kunst- og håndverkslæreren May – som tekster Alf sent på kvelden. En dag kaller rektor alle lærerne inn til et hastemøte på lærerværelset – og både kunstnerspiren og konkurranseinstinktet vekkes på nytt i Ruth.

Boksen går er en underholdende og tidvis absurd fortelling om samliv og arbeidsliv, om kunst og midtlivskrise, om ambisjoner og avgrunner og om å se hverandre og å møte seg selv.

Alle er uskyldig inntil det motsatte er bevist – eller?

Korrektur av et sorgens kapittel av Eivind Riise Hauge

Korrektur av et sorgens kapittel av Eivind Riise Hauge

Bli med inn bak murene og møt den frustrerte fengselsfuglen Rorgen, en kriminell uten særlig håp for fremtiden. Rorgen forteller sin historie med kløkt, nådeløs selvinnsikt og humor, han stikker både til høyre og venstre, river oss alle ned fra pidestallen og gjør oss litt klokere. Romankarakteren er inspirert av forfatterens erfaringer som ansatt i rusomsorgen og på fengselsbibliotek. Boka imponerte kritikerne stort da den kom ut tidligere i år, og Klassekampens anmelder mente blant annet at den ikke kan bli littvitpensum fort nok.

Korrektur av et sorgens kapittel er en tankevekkende roman, om en skjebne som sjelden får plass i litteraturen.

Roman som river og røsker. Korrektur av et sorgens kapittel er en praktfull roman. [Terningkast 5]
— Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

På jakt etter en tankevekkende og spennende roman?

Rasende Binne av Ingebjørg Berg Holm

Rasende Binne av Ingebjørg Berg Holm

Presten Sol og forskeren Njål var lykkelig gift, men forholdet røyk fordi Sol ikke kunne få barn. Så Njål ble sammen med stipendiaten Nina og fikk en datter med henne.

Men forholdet til Nina skranter også, og spenningen mellom de tre personene ligger som et dempet ubehag gjennom hele boka.

I midten av konfliktene befinner lille Lotta seg, og de voksnes problemer snører dem alle skjebnesvangert sammen.

Rasende binne er en uvanlig, neddempet og subtil thriller. Den er ikke mindre spenningsfylt av den grunn. (…) en velskrevet og original spenningsroman ...
— Leif Ekle, NRK

En original romandebut som utfordrer!

Komposisjoner av lys av Elisabeth Thorsen

Komposisjoner av lys av Elisabeth Thorsen

Presten Mette er alene i Oslo når landet stenges ned i mars 2020. Inspirert av Isaac Newton, legger hun ut på en oppdagelsesreise i lys.

Komposisjoner av lys er bygget opp av fragmenter: biter av minner, fliker av samtaler, glimt av situasjoner, stemninger, sitater og refleksjoner.

Romanen er full av alvor, men også av morsomheter og absurditeter. Komposisjoner av lys er en perfekt roman å bruke som intellektuelt springbrett i høst.

En original fortelling som gir oss en ganske spesiell romanopplevelse. Den er både utfordrende, tankevekkende og en sjelden skjønnlitterær kilde til viktige refleksjoner.
— Audun Mosevoll, Dagen

Rå og intens roman om sorg

Djuphavsslettene av Hilde Kvalvaag

Djuphavsslettene av Hilde Kvalvaag

Moren hadde fire barn, nå har hun tre. Den nest eldste sønnen har tatt livet sitt, bare nitten år gammel.

Livet for de etterlatte har blitt et urolig hav med et ufattelig dypt mørke, som truer med å trekke moren under. Men den yngste sønnen hennes trenger henne, for ham og de andre barna, må hun redde seg selv.

Denne selvbiografiske romanen er skrevet som et brev til den døde sønnen.

Djuphavsslettene er ei djupt menneskeleg og djupt gripande historie om kva katastrofar kan gjere med eit menneske.
— Marta Norheim, NRK

Mesterlig roman fra kritikerfavoritt og Nordisk råd-nominerte Birgisson

Denne gangen har Birgisson igjen tatt steget inn i nåtiden og skriver om psykisk helse og systemkritikk i en humoristisk og original innpakning.   

Kolbeinsøy av Bergsveinn Birgisson

Kolbeinsøy av Bergsveinn Birgisson

En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn som er innlagt på psykiatrisk avdeling. De begynner å snakke sammen og plukke opp vennskapstråden, men blir stadig avbrutt av den ansvarshavende sykepleieren. De bestemmer seg da for å flykte sammen, men det viser seg snart at de blir forfulgt av den sinte pleieren.

Det utvikler seg til en heftig jakt som ender med at de overmanner kvinnen og reiser videre med henne bundet bak i bilen, på vei til sagnomsuste Kolbeinsøy.  

Boken kommer 29. oktober og forventningene er store.