«Følelser går ikke ut på dato»

Helt siden 60-tallet har Lille Anna gitt barn noen av deres første, gode leseopplevelser. Inger og Lasse Sandbergs populære karakter vender stadig tilbake.

Ekteparet Inger og Lasse Sandberg hadde gitt ut flere barnebøker da de slo gjennom med den første Lille Anna-boken i 1964. Siden har generasjoner av barn undret seg over hverdagens små og store mysterier sammen med den lille jenta. Ikke bare i Sverige og Norge, men over hele verden: Inger og Lasse Sandbergs bøker er oversatt til hele 33 språk!

Store Anna møter lille Anna! Illustratør Anna Fiske har vært fan av Inger og Lasse Sandbergs karakterer siden barneårene.

Store Anna møter lille Anna! Illustratør Anna Fiske har vært fan av Inger og Lasse Sandbergs karakterer siden barneårene.

Da Anna møtte Anna
«Måten deres å snu ting på, humoren og nærheten traff meg,» forteller barnebokillustratør og forfatter Anna Fiske. Anna och långa farbrorn var hennes aller første møte med litteraturen.
 

«Ettersom bøkene handlet om Anna trodde jeg de var skrevet til meg, to år gamle Anna,» smiler hun. «Egentlig var det helt riktig. Alle bøker er jo egentlig skrevet for den som leser, dersom man velger å se det på den måten.»

Ettersom bøkene handlet om Anna trodde jeg de var skrevet til meg, to år gamle Anna
— Anna Fiske

Illustrasjonene ga leselyst
Anne Fiske er ikke i tvil om at Lasse Sandberg har formet henne som illustratør.

«Som barn hadde jeg store lese- og skrivevansker. Lasse Sandbergs illustrasjoner formidlet sine egne historier, og jeg oppdaget stadig nye elementer i dem. Mye av fortellingen og humoren lå i illustrasjonene. Han var svært viktig for utviklingen av leselysten min,» sier hun.

Fra bildebok til TV-skjerm
Ekteparet Sandberg står også bak bøkene om Det lille spøkelset Laban, som så gjerne vil være skummel. Problemet er bare at han egentlig er ganske redd av seg …
Både det lille spøkelset Laban og lille Anna har fått sine egne animasjonsserier som er vist på TV i Sverige og Norge. Serien om det lille spøkelset Laban ligger også på Netflix.

Enkle bøker med flere lag
Bøkenes popularitet har blitt forklart med at karakterene og historiene er tidløse. At historiene har flere lag, bidrar også til at de treffer lesere i ulike aldersgrupper og med forskjellig bakgrunn.

«Jeg tror suksessen skyldes at bøkene ofte handler om å være barn, og om å undre seg over nettopp det. De tar opp universelle følelser som ikke går ut på dato, sier Anna Fiske.
«I tillegg er illustrasjonene friskt frie og eksperimentelle.»

Utnevnt til æresdoktor
«Tekstene og bildene hennes kjennetegnes av (…) funderinger som barn lett kjenner seg igjen i og som er vesentlige for voksne å reflektere over.»
Det sa Bjørn Åstrand ved Karlstad Universitet da Inger Sandberg ble utnevnt til æresdoktor i 2015. Hun hadde da vært enke syv år.
«Bøkene har blitt klassikere, de lånes ofte på biblioteket og brukes mye i førskoler og skoler. (…) De er høytlesingsvennlige og har stor respekt for barnets perspektiv,» fulgte professor Christina Olin-Scheller opp.

Bøkene har blitt klassikere
— Professor Christina Olin-Scheller

Å snu ting rundt
Inger Sandberg og mannen utga over hundre barnebøker sammen.
«De hadde det gøy, og begge beholdt god kontakt med barnet i seg. Som voksen illustratør i samme bransje ser jeg enda tydeligere fortellergleden og nysgjerrigheten i bøkene deres,» forteller Anna Fiske. «Å kunne snu ting rundt og ha et nysgjerrig blikk er livsviktig når man jobber med barnelitteratur. Det tror jeg Inger og Lasse Sandberg hadde sammen hele tiden.»

Visste du at …?
Inger Sandberg skrev opprinnelig den første Lille Anna-boken til barnet hun da gikk gravid med, som hun var overbevist om at var en jente. Barnet viste seg derimot å være en liten gutt. Han fikk navnet Mathias, og dukket senere opp i flere av ekteparet Sandbergs bøker.

LILLE ANNA.jpg


Lille Anna leker med farger
I denne pekeboken lærer barna navnet på ti ulike farger sammen med Lille Anna. Sammen utforsker de blant annet en rød veske, en grønn krokodille og en blå bil.

Les mer om boken her

 

 

Andre tilgjengelige bøker

Lille Anna
Lille Anna feirer bursdag
Her er Lille Anna

Det lille spøkelset Laban
Det lille spøkelset Laban får en lillesøster
Labolinas snubledag