Eventyr som farger natten rosa

– Som barn er vi ofte i skogen på dagtid, men hva skjer mellom trærne mens vi sover? spør den ALMA-prisvinnende forfatteren Kitty Crowther. Hennes nye bildebok «Eventyr om natten» er et rosa drops med illustrasjoner av høy kunstnerisk kvalitet, sier anmelderne.

Det begynte da forfatteren hadde en venninne på overnattingsbesøk. Morgenen etter kunne hun fortelle om merkelig drøm:
– I drømmen utga jeg en rosa bok med håndskrevet tittel på omslaget. Tittelen var «Eventyr om natten», forteller Kitty Crowther.
Hun har alltid vært fascinert av nattlige stemninger og tanken på hva som skjer i skogen disse stille, mørke timene. Så hun satt seg ved skrivebordet, og i fjor ble drømmen virkelig: «Sagor om natten» utkom på svensk.
Nå er den norske utgaven ute, oversatt av den prisbelønte forfatteren Gro Dahle.

– Snille, snille, snille mamma, kan du ikke fortelle tre eventyr for meg, sa Lille Bjørn.
Tre eventyr? sa Mamma Bjørn.
– Jeg sa jo snille tre ganger! sa Lille Bjørn.

Vakre godnatteventyr til sengekanten
I «Eventyr om natten» møter vi Lille Bjørn, som ber Mamma Bjørn om å fortelle tre historier på sengekanten. Eventyrene tar oss med til en dyp skog, hvor vi møter Nattevakta som sørger for at alle dyrene legger seg. Deretter blir vi kjent med den modige jenta Zhora, som leter etter bjørnebær og går seg vill midt på natten. Til slutt følger vi den lille, nervøse mannen Bo i hans forsøk på å finne sønnen sin.

Der fant jeg deg! ropte Zhora.
Hun hadde funnet det vakreste bjørneb
æret
i hele skogen. Nå m
åtte hun bare finne veien hjem igjen.
Men hun visste ikke helt hvordan.

 Mesterlige stemninger

p11a.jpg

– Jeg likte ideen om å tegne bjørner. Det er noe av det vanskeligste jeg vet, ettersom mange har gjort det før meg, forteller Crowther. – Det har alltid eksistert historier om bjørner, kaniner og andre dyr som er menneskeliggjort.

Likevel har hun ifølge anmelderne lykkes godt med å skape noe nytt og særegent:
«I Kitty Crowthers verden står døren mellom fantasi og virkelig vidåpent. Det gjør den også i «Eventyr omnatten». Hun er en mester i å skape stemninger,» skriver den svenske journalisten Lennart Lindgren i Gotlands Tidningar.

Den svenske bibliotekaren og bokbloggeren Sandra Bergqvist følger opp med flott omtale: ”Kitty Crowthers nye bildebok er et fantastisk rosa sukkertøy for øyne og sjel. (…) Illustrasjonene holder svært høy kunstnerisk og estetisk kvalitet. Iblant trenger vi alle en påminnelse om å ta av oss den tunge kappen livet kan legge over skuldrene våre, se det store i det lille og glede oss over det.»

Mamma Bjørn kysset Lille Bjørn god natt og hvisket:
– Og så kan du velge deg ei stjerne som kan lede deg hele veien fram
til morgen.

eventyr.jpg

 Eventyr om natten
Av Kitty Crowthers

«Eventyr om natten» er en fargerik bildebok fra Kitty Crowthers magiske verden. I 2010 fikk hun litteraturprisen for Astrid Lindgrens minne, ALMA-prisen. Den opprinnelige utgaven ble utgitt av det svenske forlaget Lilla Piratförlaget, og ble oversatt til svensk av forfatter Ulf Stark. Gro Dahle har oversatt den norske utgaven.


 

p63.jpg