- Både du og jeg er yoga!

Yoga er populært som aldri før, og nå har trenden også nådd de aller minste. Dette er nemlig en super måte å være aktiv sammen med barna på. Vi ble med på yogakurs!
 

Mange forventningsfulle barn og voksne har møtt opp i sal 1 på Gyldendalhuset denne lørdags formiddagen under Oslo barnebokfestival tidligere i høst. Her venter en halvtime med yoga med instruktør Anneli Mjøen, yogalærer og forfatter, og oversetter av boken Jeg er yoga. Med seg har hun en assistent, bonusdatteren Aurora på elleve år.

2.JPGSmå og store har fylt opp lokalet. Noen turner allerede, slår hjul og går ned i spagat. Andre er mer tilbakeholdne og sitter stille hos foreldrene sine. 

«Du er vel ikke yoga!» sier en skeptisk jente etter å ha lest bokens tittel på storskjermen.
«Jo, faktisk! Både du og jeg er yoga!» svarer Anneli. «Yoga er å være seg selv akkurat her og nå. Yoga er å bevege seg. Derfor er både jeg, dere og alle andre yoga!»
Og med det starter hun yogakurset. Først skal de stave YOGA med kroppene sine. Hele rommet hopper opp og ned mens de sier bokstavene høyt. «La oss gjøre yoga i dag!»

- Barn kan yoga helt av seg selv! Sier Anneli.
Det har hun helt rett i. De voksne som har blitt med sliter langt mer enn barna, både med å speile bevegelsene hun viser og med å holde balansen.

 - Jeg klarer det! - Jeg og! utbryter stadig nye lykkelige stemmer i forsamlingen. Anneli er flink til å gi ros. - Du klarer det bedre enn meg, jo!

Yoga er å være seg selv akkurat her og nå. Yoga er å bevege seg. Derfor er både jeg, dere og alle andre yoga!
 
Shavasana

Shavasana

Det er mye å lære, og Anneli forklarer mens de beveger seg. - I yoga er vi opptatt av balanse. Derfor må vi gjøre alt på begge sider av kroppen. Og når man gjør det lærer man kanskje noe nytt om kroppen sin, som at man er mykere på det ene benet enn på det andre!

Halvtimen byr på både mestringsfølelse og lek. Anneli Mjøen har virkelig forsamlingen i sin hule hånd. På sekunder går de fra å hoppe som kaniner og le høyt, til å stå stille, sterke og stolte som fjell. 

Den vanskeligste øvelsen er Shavasana – avspenning. Klarer de å ligge helt stille på ryggen? Og sannelig klarer de det. De samme barna som nettopp hylte av glede, skliende rundt på gulvet mens de latet som om de var båter, er helt stille og konsentrerte. Anneli ber dem om å konsentrere seg om pusten sin. 

DSC_3281.jpg


- Det er fantastisk å praktisere yoga med barn! Sier Anneli Mjøen. -  De er naturlige yogier helt fra de er babyer til de spretter fryktløst opp i hodestående som seks- og sjuåringer. Dessuten er yoga bra for å utvikle en bedre balanse, et sterk nervesystem, og det fører til ro og bedre konsentrasjon. Det er en samlende aktivitet som hele familien kan gjøre sammen.

Hun understreker også viktigheten av ikke å presse barna til å prestere.

- Noen barn vil bare leke og tulle, mens noen er opptatt av å få det til på riktig måte med en gang. Da min datter var på yogakurs, ville hun ikke gjøre øvelsene, men fulgte oppmerksomt med. Det som er så fint med yoga er at du har mulighet til å spille på lag med barnets egen personlighet. Det passer for alle! Det er viktig at barna får gjøre yoga på sin måte, helt uten krav til prestasjon. 

Dagens yogakurs avsluttes på samme måte som det startet. 40 små og store kropper staver Y-O-G-A med hele seg. Det blir en harmonisk og leken avslutning på en halvtime som forhåpentligvis har vekket til live gammel eller ny yogaglede hos mange. Litt mykere i kroppen og med litt større smil går alle ut i den lyse høstdagen. 

Anneli Mjøen og bonusdatteren Aurora. Foto: Pernille Nygaard.

Anneli Mjøen og bonusdatteren Aurora. Foto: Pernille Nygaard.

Det er viktig at barna får gjøre yoga på sin måte, helt uten krav til prestasjon.