Fantasifullt om kattens hemmelige liv

I snart 50 år har Fam Ekman gledet små og store med sine fantastiske billedbøker. Nå er hun aktuell med sin 30. utgivelse, og denne gangen er det kattens hemmelige liv som blir levende gjennom Ekmans morsomme fortellinger og eventyrlige illustrasjoner.

 

Allergien vekket fantasien

Fam_Gray.jpg

I Katten som ikke ville bade skremmes en katt ut på en sprelsk reise når den står ovenfor den ultimate trusselen for en katt. På sin vei videre møter den en havfrue med en viktig melding, og katten må ta et stort valg: Bade eller ikke bade? I boken får vi et gjensyn med de unike illustrasjonene og underfundige tekstene som har gjort Ekman til en av landets fremste barnebokforfattere.

- Jeg har alltid vært svært glad i katter. Helt siden jeg var liten og ikke kunne få leke med dem fordi min mor var veldig allergisk. Det var kanskje på den tiden jeg begynte å fantasere om kattens hemmelige liv, forteller Ekman.

 
Bøkene til Fam Ekman er samlerobjekt for voksne kunstkjennere, og gode lese- og kunstopplevelser for barn.

Bøkene til Fam Ekman er samlerobjekt for voksne kunstkjennere, og gode lese- og kunstopplevelser for barn.

Kritikerrost

Fam Ekman (70) regnes som en av de aller fremste billedbokkunstnerne i Norge og er også svært populær i sitt fødeland Sverige. Hennes verker har blitt utgitt i flere land, deriblant Japan. Hun kan vise til en rekke priser, deriblant bokkunstprisen, klassikerprisen, Brageprisen og har vært nominert til Alma-prisen 2004 – 2017.

– Historiene kommer når jeg arbeider med illustrasjonene mine, det er en samspilt prosess
— Fam Ekman

En som er stor fan av Ekman- og som fulgt Ekmans karriere er den svenske kritikeren og forskeren Ulla Rhedin:

Fam Ill-09-801533_Havfrue.jpg

- Gjennom hele mitt bildebokliv som forsker, foreleser og kritiker har Fam Ekman vært en av de mest betydningsfulle og inspirerende bildebokkunstnerne. Å få følge et så langt og absolutt pålitelig, konsekvent kunstnerskap er et privilegium. For meg gir hver eneste nye bok av Fam Ekman et energikick som representerer og forsterker min tro på bildebokens fremtid som kunstart, forklarer Rhedin.

Særegne bildebøker for barn og voksne

Bildebøkene til Ekman har favnet bredt, og er kjent for å ta utgangspunkt i eventyrmotiv og dyrefabler. Hvordan bilder påvirker oss har alltid vært viktig for Ekman.

– Vi hadde mange bilder hjemme og de ble en del av tilværelsen. Bildene gjorde stort inntrykk på meg og jeg tror på mange måter at det var dette som fikk meg til å bli kunstner, sier hun.

Ekmans karakteristiske strek kjenner man igjen også i Katten som ikke ville bade.

 
Fam Katte forsde.jpg