Fyll ferien med forstand!

Det er fullt mulig å lade batteriene med en god bok samtidig som man fyller på kunnskapstanken. Her er tre tips til sommerlektyre som kombinerer interessant kunnskap med fantastiske leseopplevelser.


Saklig god sommer #1

En av forsommerens viktigste og mest debatterte bøker

Boken du bør lese etter To søstre.

Høsten 2016 tok Azra Gilani et oppgjør med bruken av ære- og skambegreper i barneoppdragelsen med kronikken "Muslimske mødre, nå må dere våkne". Kronikken skapte voldsomt engasjement og nådde helt inn til Statsministerens kontor. 

Nå er hun ute med en av forsommerens mest debatterte bøker - En muslimsk mors kamp - som forteller en opplysende, fascinerende og gripende historie om Azra Gilanis møte med Norge - og hennes opplevelser i det norskpakistanske miljøet. Her får du blant annet lese den opprivende historien om da Azra ble tvunget til å forlate døtrene hos svigerforeldrene i Pakistan - og hvordan hun til slutt fikk dem tilbake til Norge.

«Azra Gilanis historie om sitt liv er også en viktig bok om Norges vei til å bli et flerkulturelt samfunn»
— (Dagbladet, terningkast 5)
«  Lytt til Azra Gilani  », sa statsministeren i årets nyttårstale. Etter lanseringen av     En muslimsk mors kamp   besøkte hun Azra hjemme på Majorstuen.

«Lytt til Azra Gilani», sa statsministeren i årets nyttårstale. Etter lanseringen av En muslimsk mors kamp besøkte hun Azra hjemme på Majorstuen.


Saklig god sommer #2

Bli med på oppdagelsesferd dypt inn i hjernen

Boken du bør lese etter Hjernen er stjernen

Jakten på stedsansen forteller den fascinerende historien om hvordan May-Britt og Edvard Moser fant stedsansen og vant Nobelprisen i medisin.

Hva er det som gjør mennesker og dyr i stand til å finne veien i landskaper uten synlige landemerker? Og hvorfor er nesten alle minnene våre koplet til sted?

Jakten på stedsansen følger de to sunnmøringenes utrolige reise fra de var unge studenter som ikke visste hva de ville bli, til de får verdens gjeveste forskningspris: Nobelprisen i medisin. Boka gir et unikt innblikk i forskernes opp- og nedturer og den kreativiteten som ligger bak banebrytende forskning.

Unni Eikeseth skriver solid, skikkelig og etterrettelig om forskerparet Moser. ... Dette er ei bok for meg og deg, og krever ingen avanserte forkunnskaper.
— Arne Dvergsdal (Dagbladet)

Saklig god sommer #3

- Aarebrot skaper orden i kaos, for siste gang

Har du ennå ikke lest årets bok fra 2017? I sommerferien 2018 har du muligheten!

Det siste literære prosjektet til en av vår tids største formidlere lever videre i 2018. Reformasjonen er blitt beskrevet som "en gave til leseren" og "en elegant sorti for formidleren Aarebrot". Den fantastiske mottakelsen toppet seg da den ble kåret til årets bok av Bok365 sine lesere.

Det som ble Frank Aarebrots siste bok er et stort, vakkert og medrivende verk om reformasjonen, med spesiell vekt på den lange politiske historien i ettertid. "Reformasjonen" er skrevet sammen med Kjetil Evjen og forteller om forutsetningene for reformasjonen og dens revolusjonerende betydning for samfunnsutviklingen helt frem til i dag.

(...) det er med betydelig overraskelse man setter seg ned med en bok i fanget som, ja fanger leseren så intenst.
— Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)