Suser gjennom samtidshistorien

Jonas Jonasson har solgt over 17 millioner bøker på verdensbasis. Nå er den svenske suksessforfatteren tilbake med nok et ellevilt eventyr som har tatt leserne i hjemlandet med storm. Profeten og idioten byr på en herlig og heseblesende reise gjennom samtidshistorien!   

Roadtripen starter i Sverige på sensommeren i 2011. Petra, selvlært astrofysiker og dommedagsprofet, har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. september samme år, kl. 21.20.

Nå befinner hun seg i en bobil med Johan, ikke verdens smarteste, men dog en mesterkokk, og så er det Agnes, en enke på syttifem år med hang til å tjene penger på nettet.

Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma der Johan skal gi storebroren sin et sannhetens ord og en ørefik. Men selvsagt går ingenting som planlagt.  

Fortell om de tre hovedpersonene – hvem er disse karakterene og hva har de felles?

Dommedagsprofeten Petra har på vitenskapelig rimelig grunnlag regnet ut at atmosfæren kollapser om tolv dager fra romanens begynnelse og det blir minus 273,15 grader over hele jordkloden på tiendelen av et sekund. «Idioten» Johan er ikke så dum som han tror, det bor en mesterkokk i ham! Og 75 år gamle Agnes har i sitt livs høst endelig begynt å omfavne livet! En som tenker at alt snart er slutt. En som tenker at alt akkurat har begynt. Og en som ikke tenker i det hele tatt – men elsker å lage mat! En herlig trio å jobbe med!

En som tenker at alt snart er slutt. En som tenker at alt akkurat har begynt. Og en som ikke tenker i det hele tatt – men elsker å lage mat! En herlig trio å jobbe med!

Hvordan i all verden har de havnet i samme bobil på vei gjennom Europa?

Men er ikke det beste med livet de tilfeldige møtene som når vi ser oss tilbake viser seg å ha forandret hele tilværelsen? «Tenk om jeg ikke hadde mistet bussen den gangen … da hadde jeg jo aldri møtt NN på den benken og da … (Ja, fyll ut selv!)» Kort sagt: Johan kjører tilfeldigvis inn i Petras husvogn og senere svinger de begge tilfeldigvis til høyre i stedet for venstre, hvorpå de møter Agnes. Trioen finner grunner til å begi seg mot Roma. Men det haster, for verden går jo straks under! (eller?)

Boka byr på en fartsfylt reise gjennom samtidshistorien – hvorfor valgte du å legge handlingen til akkurat 2011?

Jeg ønsket å ligge i nærtid, men ikke i nåtid. Det gjør at leseren kjenner seg igjen i historien, men også vet noe om den nærmeste fremtiden som fortellerstemmen ikke gjør (eller later som å ikke gjøre.) Akkurat 2011 ga meg en amerikansk president som var morsommere å ha med som en bifigur enn den som kom etter ham.

I forordet ramser du opp mange aktuelle personer og viktige hendelser dette året – men terroristen på Utøya i Norge blir ikke nevnt. Hvorfor ikke?

Et veldig godt spørsmål! Mye bedre enn svaret. Jeg ville i innledningen skru på følelsen av hvor vi befant oss langs evighetens tidslinje. Jeg valgte bort Utøya fordi det berørte og berører meg for mye og er så bunnløst tragisk. Omtrent som at jeg i alle mine bøker har valgt bort Holocaust. Jeg pleier å si at jeg får min inspirasjon fra alle menneskelige mangler. Men noen ting kommer meg så nært at det passerer grensen for hva som er menneskelig. Jeg vet, spørsmålet er som sagt bedre enn svaret. Hvordan kan jeg for eksempel i romanen nevne i forbifarten hvor mange millioner Stalin drepte under sin terror, som om det var en tragedie på liksom? Det handler vel om tid og avstand, antar jeg. Og at jeg selv var med i en politisk ungdomsforening som ung.

Det ser ikke bra ut for jorden, som altså ifølge bokens dommedagsprofet skal gå under bare 12 dager etter at historien starter. Hvordan var det å skrive romanen med denne rammen rundt fortellingen?

Det var viktig for meg at dommedagsprofeten Petra hadde en slags troverdighet, at hennes beregninger kunne stemme. Det gjør at jeg den dag i dag blir nervøs av nedtellingen i romanen: tolv dager igjen, elleve dager igjen, ti, ni, åtte … Til tross for at jeg kom på historien selv og har skrevet den ned. Vi skal vel ikke avsløre for mye, men det er ikke helt usannsynlig at Petra regnet feil, eller hva?

Akkurat 2011 ga meg en amerikansk president som var morsommere å ha med som en bifigur enn den som kom etter ham.

Selv om det ifølge vitenskapen ikke skjer med det aller første, så kommer jo jorden faktisk en gang til å brenne opp. Hva tenker du om det?

I fjor fikk vi se bilder tatt av et nytt superteleskop. De forestilte himmellegemer 16 milliarder lysår borte. Forsøk å ta det inn! Vi ser på noe som det tar 16 milliarder år og reise til i lysets hastighet! Om jeg fra før har tenkt at min betydning ikke er større enn et sandkorn i ørkenen, tenker jeg nå at det var å ta i. Min betydning (eller hvem som helst annens) er ikke målbar. Det er bare å prøve å ha det bra og gjøre noe bra i løpet av det lille øyeblikket vi er her. Om jorden går under trettifem tusen år fra nå eller om trettifem milliarder år, hva så? Ikke noe jeg grubler meg i hjel over.

Du er jo blitt berømt for å skrive elleville historier om personer som ikke er helt A4, eller medelsvensson, som dere sier på svensk. Hvor kommer denne forkjærligheten for rare mennesker fra?

Det har nok med mitt syn på livet å gjøre. Vi lever jo bare en gang og hver og en av oss er tildelt et nanosekund av evigheten. Fra det perspektivet virker det rimelig å klatre ut av vinduet og forsvinne på eventyr på hundreårsdagen sin. Men også å velge alternative løsninger lenge før det. Jeg har samlet på møter med interessante mennesker i hele mitt liv og jeg bærer dem med meg videre.

Det er bare å prøve å ha det bra og gjøre noe bra i løpet av det lille øyeblikket vi er her.

Historiene dine er jo ikke bare sjarmerende og småsprø, de er også veldig humoristiske. Hvordan bruker du humor som virkemiddel når du skriver?

Under overflaten i alle mine romaner ruver mitt store samfunnsengasjement. Humor er min måte å overleve tanker om hvor elendig vår verden faktisk er. Men også min måte å minne leserne om det lille hver og en av oss faktisk kan gjøre. Å ha det bra og gjøre noe bra – det tenker jeg er meningen med livet.

Du har solgt millioner av bøker i en lang rekke land. Hva er din forklaring på suksessen?

Ja, snart 18 millioner bøker i 46 land, det er ikke klokt! Kan det være at det fins mange over hele verden som er litt som meg som tenker at det er tre ting som er viktigere en andre: å skratte, å le – og å bry seg?

Hva tenker du om at Profeten og idioten nå kommer ut i Norge?

Det gjør meg stolt og glad! Nordmennene er jo de beste som fins bortsett fra når dere slår oss i skisporet (motsetningsfull tanke der, eller hva?) Jeg har toppet salgslistene i Korea, Canada og flere andre steder med den nye boken. Men en suksess i Norge ville slå nesten alt!

Jonas Jonasson (f. 1961) er født og oppvokst i Växjö. Etter 20 år i mediebransjen sa han opp og ble forfatter på fulltid. Han har opplevd enorm suksess internasjonalt fra og med debuten Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.