- Det er først nå jeg føler at vi har truffet planken, i en filmsammenheng

Intervju med Terje Formoe

Endelig er animasjonsfilmen Kaptein Sabeltann og den magiske diamant premiereklar. Samtidig kommer boka med hele den eventyrlige historien – gjennomillustrert med fargerike bilder fra filmen.

terje.JPG

Norges mest populære barnekarakter har 30-årsjubileum i år og Qvisten Animation bringer Kaptein Sabeltann til nye høyder med en storsatsning av en film, der alle karakterene har fått ny drakt. Fortellingen er full av humor og spenning og har du og barnet ditt sett filmen én gang vil dere garantert lese boka igjen og igjen!

 Vi tok en prat med Terje Formoe som er Kaptein Sabeltanns opphavsmann og som har mye å feire.

30 års-jubileum for Kaptein Sabeltannshowet, ny helaftens animasjonsfilm, flere bøker og markering av din egen 70-årsdag. 2019 er litt av et år?

Ja, det har vært et veldig bra og spennende år så langt, på flere felt, som du sier. Nå er det imidlertid fullt fokus på filmlansering, men om ikke altfor lenge så er det å starte på nye prosjekter. Dyreparken har jo blant annet startet salget av billetter til neste års forestilling og vi får ikke mindre ambisjoner med årene. Målet er å skape en forestilling publikum aldri har sett maken til før. 

At jeg selv har jubileum har jeg i grunnen ikke tenkt så veldig mye på. Det er nok av andre ting å bruke tid og krefter på. Det er alltid nye planer og prosjekter jeg brenner etter å ta fatt på. 

Jubileumsåret feires med denne storproduksjonen fra Qvisten Animasjonen

Jubileumsåret feires med denne storproduksjonen fra Qvisten Animasjonen

Du har altså levd med Kaptein Sabeltann gjennom flere tiår – hva har han betydd for deg?

Uten tvil, veldig mye, på mange plan. Det har gitt meg en hverdag der jeg kan leve av min egen kreativitet og fantasi. Det er et stort privilegium å ha hobby som jobb. Det å ha frihet til å disponere min egen tid. Eller, i alle fall til en viss grad. Kapteinen styrer jo mye av sommeren min. Det er også en utrolig tilfredsstillelse å se familier med flere generasjoner samlet i en slik fellesopplevelse en teaterforestilling med Kaptein Sabeltann er. Det er det for lite av i vår tid, mener jeg. På den annen side har det jo betydd at jeg ikke har hatt så mye tid til å drive med andre musikalske prosjekter som jeg kunne ønsket. Men en opphavsmann kan aldri klage på en slik suksess som jeg har hatt. Det må vel kalles et luksusproblem. I de siste årene har jeg også prøvd å gi meg selv små lommer av tid til å skrive sanger, spille gitar og holde konserter som artist under eget navn. 

Det er også en utrolig tilfredsstillelse å se familier med flere generasjoner samlet i en slik fellesopplevelse en teaterforestilling med Kaptein Sabeltann er.

Hva er det mest minnerike du har opplevd sammen med Kaptein Sabeltann?

Det er vanskelig å trekke frem en ting som det mest minnerike. Etter så mange år er det nesten ufattelig mange sterke og gode minner. Ett av mange er da vi 11. juli 1995, seilte inn mot Aker Brygge med seilskuten «Sørlandet». Jeg var spent på om det i det hele tatt kom noen. Det kom 15 000. Det betydde så utrolig mye for meg da. Et annet er da jeg avsluttet «Palmesus» i Kristiansand i 2015 foran et øredøvende publikum som sang med av full hals. Et ufattelig kick som varte i flere dager etterpå. Men det er ikke bare de store anledningene, med flere tusen tilskuere, pyro og spetakkel som fester seg i minnet. Det er like mye de nære, små øyeblikkene, møtene mellom bare to. Den glitrende begeistringen i blikket på en liten sjørøver som får stå ansikt til ansikt med sin store helt. Gleden man kan se i ansiktet til en forelder. Små brev og tegninger med hilsener som forteller noe om hva Kapteinen har betydd for mange som har levd gjennom motgang av forskjellig slag. Det gjør inntrykk og det gjør meg ydmyk og takknemlig. 

Jeg var spent på om det i det hele tatt kom noen. Det kom 15 000. Det betydde så utrolig mye for meg da.

Generasjoner av barn har hatt og har et sterkt forhold til ham. Hvordan forklarer du suksessen?

Det er litt vanskelig å skulle forklare sin egen suksess. Men jeg vet hva jeg har hatt et ønske om å skape fra første stund og har vært tro mot min egen idé og tatt langsiktige valg. Jeg har stolt på min egen dømmekraft, min egen teft og min egen strategi.  Jeg har hatt et ønske om å skape en arena for fellesskap og glede mellom generasjonene.  Skape minner for livet. Jeg har tatt utgangspunkt i meg selv, hva jeg likte som barn, hva vi lekte, fantaserte og drømte om. Jeg har jobbet hardt med kvalitet, med utvikling og fornying, uten å forandre på kjernen i konseptet. Og jeg har aldri latt meg friste av alle forslag fra folk som har ment at jeg heller burde gjøre sånn eller sånn hvis jeg selv har vært overbevist om det motsatte. 

Jeg har tatt utgangspunkt i meg selv, hva jeg likte som barn, hva vi lekte, fantaserte og drømte om.
Kaptein Sabeltann slik tusenvis av små og store kjenner ham fra sommershowet i Dyreparken i Kristiansand

Kaptein Sabeltann slik tusenvis av små og store kjenner ham fra sommershowet i Dyreparken i Kristiansand

Og nå er den nye animasjonsfilmen endelig klar - hvordan er du fornøyd med resultatet?

Jeg er veldig fornøyd. Det er først nå jeg føler at vi har truffet planken, i en filmsammenheng. Det er en film jeg er stolt av, som jeg gleder med til å vise frem for publikum. Humoren, musikken, hvordan karakterene fremstår, respekten for det opprinnelige universet, kombinert med Qvistens tilnærming til å innføre noe nytt, har fått frem en film jeg tror vil glede alle aldre. Fellesopplevelser går igjen i alt vi gjør som en rød tråd. Jeg tror også vi har laget en film som kan ha mulighet til å gjøre det godt i utlandet.

Humoren, musikken, hvordan karakterene fremstår, respekten for det opprinnelige universet, kombinert med Qvistens tilnærming til å innføre noe nytt, har fått frem en film jeg tror vil glede alle aldre.

Hvordan er det å la andre gjenskape de karakterene du har skapt – kjenner du dem igjen?

Qvisten er et av de mest profesjonelle animasjonsselskapene vi har i Norden og jeg har hatt full tiltro til dem fra første stund. Det er jo heller ikke snakk om å skape karakterene på nytt, men nettopp gjenskape. Finne den streken og det uttrykket som vil egne seg best mulig til formatet de skal inn i. Dette er jo heller ikke første gangen Qvisten har laget film der de må ta hensyn til en opphavsmann.  Så dette har vært en morsom og spennende prosess, der alle involverte har dratt lasset i samme retning. Vi er alle tjent med at karakterene og universet er gjenkjennbart, noe det absolutt er. 

Hvor tett på produksjonen har du vært?

Tett, men ikke for tett. Det er en balansegang. Det er også viktig å kunne gi dem rom til å leke og tenke stort og være kreative. Ikke stenge igjen for ville påfunn og idéer i begynnelsen, men heller snøre inn sekken underveis. Man skal ha respekt for hverandres jobb og kompetanse i en slik prosess. De kan mye om hva som fungerer i en animasjonssammenheng, jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer for det opplevelsesuniverset jeg har jobbet med gjennom så mange år. Så det har vært en god prosess på alle måter. Men jeg har vært noen runder gjennom manus med rød kulepenn, jeg har det. 

Hva har imponert deg mest underveis?

Ambisjonsnivået, at de ikke gir seg, at de holder på til siste sekund.  At en så stor stab gir alt, i så lang tid, det har imponert meg.  Sangsporene Sol Heilo har produsert er lekne og kler animasjonsformatet godt. Scoret til Johannes Ringen passer perfekt til bildene og universet. Detaljnivået på animasjonen, flikkingen, å få mye ut av hver krone. Alt som er gjort for å skape en helhetlig film.

Hva håper du barnefamiliene skal sitte igjen med etter å ha sett den?

Gleden over å ha fått en fin opplevelse sammen. At de drar hjem, glade, fornøyde, syngende og skrålende og bare gleder seg til å se den igjen så fort som mulig! 

Og så kan de jo kose seg med boka etterpå og gjenoppleve det hele?

Ja, en bok som gjenforteller historien med flotte bilder fra filmen gir en helt egen opplevelse.

Terje Formoe sammen med kona Therese Falk Formoe

Terje Formoe sammen med kona Therese Falk Formoe