Drømmen om et kjæledyr

«Mandag morgen. Brennmanetmorgen. Hostesaftmorgen med grevlingsmak. Hadde denne dagen vært et papirark, ville Simone krølla den sammen og pælma den rett ut av vinduet.»

Slik åpner Katt savna – fortellingen om Simone. Før likte hun mandagene godt, men nå er det av mange grunner blitt den verste dagen uka. Når mamma i tillegg er på jobbreise, føler hun seg ekstra ensom – og det er da hun ønsker at kongen hadde bestemt at alle barn som må spise frokost alene skulle fått et kjæledyr som erstatning (selv om pappa er allergisk!). 

Simone har nemlig alltid drømt om å få en katt. En norsk skogkatt med bustete pels er det hun ønsker seg aller mest i hele verden. Hver kveld leser hun i Kattens ABC, men det står ingenting om det hun lurer mest på. Kan kattemennesker og hundemennesker være venner? Hvorfor lager mamma kunstutstillinger i stedet for å spise frokost med barna sine? Og hvem er egentlig katten på plakaten på lyktestolpen?

 En dag finner Simone en lapp i lomma med en mystisk beskjed, og ingenting blir som før.

Katt savna er en varm og sjarmerende roman om å ta vare på et dyr, om å finne sin plass i verden og om å våge å være en ekte venn.

Hvordan fikk du ideen til denne boken, Camilla Otterlei?

Jeg så for meg Simone som stod der og ventet på noen i en skog. Jeg ante ikke hva eller hvem hun ventet på. Men det vekket nysgjerrigheten min nok til at jeg ville skrive videre

Jeg tror aldri jeg har visst så lite om en fortelling som i begynnelsen av Katt savna. Jeg så for meg Simone som stod der og ventet på noen i en skog. Jeg ante ikke hva eller hvem hun ventet på. Men det vekket nysgjerrigheten min nok til at jeg ville skrive videre. Etter hvert som katten kom inn i bildet, fikk jeg bruk for mine egne opplevelser med å ha kjæledyr i barndommen. Jeg har hatt mange forskjellige dyr og pleide faktisk å gå til dyrebutikken (uten lov) og kjøpe den minste, søteste kaninungen i håp om at mamma og pappa ikke klarte å si nei. 

Hva slags forhold har du til dyr i dag?

Et dyr kan fylle tomrom i livet og være en trofast og god venn. Men også som voksen blir man knyttet til kjæledyra sine. Vi har to katter, og mens jeg skreiv på Katt savna gjorde jeg ufrivillig research på det å ha en savnet katt. Da den ene ikke var kommet hjem på tre dager, blei jeg forvandlet til crazy catlady som gikk rundt i nabolaget og ropte. Jeg manglet bare hårruller og morgenkåpe. Heldigvis fant vi henne i naboens vedskjul. 

Simone forteller at hun er et kattemenneske, mens bestevenninnene hennes er hundemenneske. Hva betyr egentlig dette?

Jeg tenker at mye av barndommen er en drakamp mellom å være som alle andre – og å stå for den man er med den risikoen det innebærer. Ingenting er som før mellom henne og bestevenninna Eline etter at Leah flyttet til gata. Hun føler seg tvunget til å gå på turn selv om hun egentlig hater det. Simone konkluderer med at det skyldes at hun er kattemenneske mens Leah og Eline er hundemennesker. Kattemennesker liker å bestemme over seg selv mens hundemennesker trives best i flokk. De gjør alt som lederen bestemmer og logrer med halen bare guttene fra femte går forbi.

Jeg tenker at mye av barndommen er en drakamp mellom å være som alle andre – og å stå for den man er med den risikoen det innebærer.

Simone finner en mystisk lapp i jakkelomma, og etter hvert skjønner hun at lappen er fra Peter. Hvem er han, og hva vil han?

Simone finner ikke ut at lappen er fra Peter før han roper på henne i skogen. Hun blir overrasket over å se ham. De har jo aldri snakket sammen før – hva er det han vil? Det viser seg at han vil at hun skal følge med ham hjem, og noe motvillig blir hun med til det gamle huset i skogen der han bor med besteforeldrene sine. I den mørke kjelleren har han en påkjørt katt som han vil at hun skal hjelpe ham med å redde. Jeg må innrømme at jeg blei litt forskrekket da fortellingen tok den retningen ...

Mamma er mye på reise, og pappa jobber i atelieret sitt. Men en dag pappa endelig har tid til å prate med Simone, forteller han om henne om Frida Kahlo og hennes betydning for mamma. Hvilken rolle spiller Frida Kahlo i boken?

Siden Frida Kahlo inspirerte mamma da hun var ung, blir Frida Kahlo for Simone både et bånd til mamma – og en kilde til innsikt og mot når det røyner som verst. Hun får en følelse av at Frida både gjennomskuer henne og har tiltro til henne gjennom kunsten. For som pappa sier – det er det som er så bra med kunst – den lever evig etter at kunstneren er død.

Katt savna er nydelig illustrert av Tiril Valeur. Hvilke tanker hadde du underveis om det visuelle uttrykket, og hvordan samarbeidet du med Tiril?

Da jeg så Tirils versjon av Simone og Peter første gangen, tenkte jeg bare: Der er dere jo! Hun har virkelig fanget personligheten til karakterene og stemningen i fortellingen. Jeg følte at vi hadde mange givende samtaler underveis som både påvirket verbalteksten og det visuelle. Etter hvert som Frida Kahlo blei etablert som en del av fortellingen, lot Tiril mexicanske farger og symbolikk slippe til i det visuelle uttrykket. Jeg er veldig fornøyd med resultatet! 

Blir det flere bøker om Simone og Peter?

Jeg er i gang med to nye manus nå; én ungdomsroman og en fortelling som kan bli en frittstående oppfølger til Katt savna ... Det er mye takket være Tirils illustrasjoner og smittende engasjement. Jeg føler at vi har funnet fram til et univers sammen hvor mye kan skje – og jeg har allerede noen ideer som jeg er i ferd med å skrive ut.

Foto: Holger Fangel

Foto: Holger Fangel

Camilla Otterlei (f. 1980) er forfatter, lærer og foredragsholder. Hun har gitt ut en rekke bøker i ulike sjangre siden debuten i 2004. For bildeboken Kunsten å møte en bjørn (2015) mottok hun Språklig samlags litteraturpris. Otterlei er fra Kongsberg, men bor i Drammen.

 

Tiril Valeur (f. 1975) er illustratør og forfatter. I tillegg til å ha skrevet egne bøker, har hun også illustrert mange bøker for andre forfattere. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Tiril Valeur er fra Kristiansand der hun også bor i dag.