Intervju med Paal Maage Elstad

Den unge, talentfulle lyrikeren Paal Mage Elstad vakte oppmerksomhet da han ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for Kun en liten del av universet i 2015. Nå er han klar med en ny samling dikt som har fått tittelen Lysmøkk.

Hva inspirerte deg til å skrive denne diktsamlingen?
Jeg frykter av og til at inspirasjonen skal bli en krykke. Man kan bli lat og unøyaktig av å være inspirert. I skrivingen søker jeg noe annet. Skrivingen er mer et pågående, aldri avsluttet arbeid. Eller en slags behagelig vane. Kanskje til og med en meditasjonsform.

Hvordan jobbet du frem diktene?
Jeg liker å produsere mye tekst. Et fundament av mange mindre velfungerende dikt, er det beste grunnlaget for å skrive det riktige diktet. Den ferdige diktsamlingen er som den øverste steinen i en hel pyramide av øvrige dikt leseren aldri vil få tilgang til. 

I tillegg er jeg så heldig å være med i en skrivegruppe, som møtes jevnlig for å kommentere hverandres tekster. Skrivegruppen er uvurderlig. 

Foto: Renate Espe Aase

Foto: Renate Espe Aase

Jeg frykter av og til at inspirasjonen skal bli en krykke. Man kan bli lat og unøyaktig av å være inspirert. I skrivingen søker jeg noe annet.
 
    

 

 

Hvorfor valgte du tittelen Lysmøkk?
Tittelen er lånt fra Paul Celan. 
Lysmøkka er åpenbaringen som stinker. Som er livgivende, men som også avdekker, konfronterer, avslører og overvelder. Men Lysmøkk er også forråtnelsen som gir liv. Mørk og påtrengt stinkende – samtidig som det er fra det nedbrutte, komposterte at nye vekster spirer og gror. Slik er verden: Lys og full av liv, men også konfronterende og hensynsløs. Jeg har skrevet noen dikt i dialog med verker av Jakob Weidemann. I Weidemanns mest abstrakte malerier er skillet mellom lys og materie, himmel og jord, fullstendig oppløst. Objektene i disse bildene aper både lysets og gjørmens egenskaper. 

 

 

Hvorfor skriver du lyrikk – og ikke noveller eller romaner?
I det lyriske rommet opplever jeg en absolutt frihet, både som leser og som skrivende. 

Hva skal din neste diktsamling handle om?
Det er en privatsak, foreløpig. 

Hva er det beste – eventuelt det verste - med å være forfatter/poet?
Kroppen belønner kreativitet med endorfiner. Det å ha et kreativt utløp kan bidra til et generelt overskudd i hverdagen.  

Hvilket dikt (eller hvilken bok) skulle du gjerne ha skrevet?

Tanken på å skrive andres tekster, er like ubehagelig som tanken på å bryte seg inn til naboen, og kle seg i deres klær.

Hvem er din favorittforfatter?
Kristin Berget sitt forfatterskap kan jeg alltid vende tilbake til for inspirasjon. 

Hva gjør du når du ikke skriver?
Leser dikt og drikker te.

Tanken på å skrive andres tekster, er like ubehagelig som tanken på å bryte seg inn til naboen, og kle seg i deres klær.