Sommerøl og blåskjell

Med to kilo blåskjell, en liter brown ale og en neve urter på benken, er smaken av sommer bare seks minutters dampetid unna. Denne oppskriften er tappet fra den fantastisk inspirerende ølboken "Damer og øl", og vi har spurt forfatterne om hva de anbefaler å helle i glasset i sommer. Les deres tips nederst i artikkelen  minst et av dem skal være perfekt til blåskjell.

 

Blåskjell dampet i brown ale

fra boken Damer og øl av Hilde Hummelvoll, Ingunn Larsen og Inger Lise Uhlen

Foto: Inger Lise Uhlen

Foto: Inger Lise Uhlen

TIL FIRE PERSONER

INGREDIENSER:
2 kg blåskjell
1 purreløk
1 fennikel
4 båter hvitløk
Litt smør eller olje
1 liter brown ale
Pepper
Litt timian
Litt persille
6 nellikspiker
1 laurbærblad
Ett beger crème fraîche

FREMGANGSMÅTE:

Purreløk og fennikel kuttes i terninger, hvitløken finhakkes, og alt surres mykt i smør/olje. Hell over øl, tilsett krydderet og la det koke litt inn. Rør inn crème fraîche, og tilsett blåskjellene i kraften. Damp dem under lokk i 5–6 minutter til de åpner seg. (Rist kraftig på kjelen slik at de underste
skjellene kommer opp. Skjell som ikke har åpnet seg når de er ferdigdampet, må kastes.)
Serveres umiddelbart med varmt, ferskt brød!

 

Prøv noe lokalt!

Foto: Inger Lise Uhlen

Foto: Inger Lise Uhlen


Sommerøltips fra Ingunn Larsen

- Jeg slår et slag for å prøve lokalt øl i sommer, gjerne fra der du ferierer. Selv synes jeg Belgisk Wit fra Eiker Ølfabrikk i Mjøndalen er en smak av sommer i seg selv. Lyst, lett og boblende. Anbefales med en skive lime eller sitron til. Passer godt også for deg som kanskje ikke har drukket så mye øl tidligere, men har lyst til å prøve deg litt frem. Min absolutte favorittøl er for øvrig en mørk og sterk en, 4X Quadrupel fra Lindheim Ølkompani i Gvarv. Belgisk malt og lokalprodusert honning. Knallgod året rundt.


Sommerøltips fra Inger Lise Uhlen

- Jeg smakte nylig Aja sin Saison Terroir, og tenkte umiddelbart at dette ølet må jeg servere hvitvinsfrelste venninner til blåskjell en varm sommerdag. Dette er et hvitvinspreget øl, så rart det enn kan høres ut. Aja har nemlig brygget det med hvitvinsgjær fra Leitz. Forfriskende, perlende med en litt syrlig finish som altså gir deg denne hvitvinsfornemmelse uten at det blir feil i et øl. Nydelig som aperitiff, men det vil også vil passe til det meste av sjømat du kunne valgt hvitvin til. Ellers er min personlige favoritt til alle årstider Lucky Jack fra Lervig. Dette er en American pale ale som er minst like godt en varm sommerdag som en gråkald høstkveld.


Gutta kastet seg først på da ølrevolusjonen traff landet. Men nå har stadig flere jenter også fått sansen for alle de nye, fristende øltypene som dukker opp i hyllene på Polet og i nærbutikken. Det har poppet opp et knippe spennende mikrobryggerier drevet av kvinner rundt om i hele landet. Boken ønsker å gi flere lyst til å smake, lukte, brygge og eksperimentere. Lyst til å bruke øl i og til mat. Lyst til å dekke bord, gi bort øl i gave. Her får man tips om ølsmaking. Oppskrifter på deilig mat. Perfekte, feminine glass. Glamorøse øldrinker. Brygg selv. 

Les mer om boken Damer og øl her