Kajakk i Henningsvær

Verdens vakreste øyrike byr på noen av landets flotteste turopplevelser. I boka "Turguide Lofoten" tar journalist og fotograf Kristin Folsland Olsen oss med på hele 60 unike turer - fra øyrikets høyeste topp Higravtinden til Skomvær fyr, helt ytterst i Røst, mer enn åtte mil utenfor fastlands-Norge. Her kan du blant annet planlegge din neste kajakktur i Henningsværs vakre skjærgård.

FAMILIEAKTIVITET: I stabile dobbelkajakker kan barna bli med på en trygg padletur. Foto: Kristin Folsland Olsen

FAMILIEAKTIVITET: I stabile dobbelkajakker
kan barna bli med på en trygg padletur. Foto: Kristin Folsland Olsen

HAVNEBESØK: Å padle gjennom havna i Henningsvær er obligatorisk om du er på kajakktur i området. Foto: Kristin Folsland Olsen

HAVNEBESØK: Å padle gjennom havna i Henningsvær er obligatorisk om du er på kajakktur i området. Foto: Kristin Folsland Olsen

Henningsvær ligger utsatt til for vær og vind, men du kan stort sett finne le, uansett hvilken retning vinden kommer fra.

ISKALD VIND FRA NORD

Blåser det iskaldt fra nord, er det ofte le og fine padleforhold sørøst for Festvågtinden.
Her er det flere gode muligheter for ilandstigning på ulike holmer og småøyer. Sandøya byr på en lekker, liten og hvit sandstrand, mens Bindingsøya har de flotteste svabergene. Fortsett gjerne turen til den flotte Kallestranda – hvis du ikke valgte å starte nettopp her.

SØK LY HOS PRESTEN VED SØNNAVIND

Kommer vinden fra sør, er det fint å padle nordover og søke le nedenfor Presten. Her er det fantastiske padleforhold med hvit sandbunn og gode sjanser for å se krabbe og småfisk på nært hold. Fortsett gjerne videre nordover til Lyngværet, og finn din egen lille sandstrand på en av de mange øyene.

NESTEN KARIBIA: Hvit sandbunn og krystallklart vann lokker til et forfriskende bad. Vanntemperaturen på 12–13 grader gir tydelige signaler om at du ikke befinner deg på en sydhavsøy! Foto: Kristin Folsland Olsen

NESTEN KARIBIA: Hvit sandbunn og krystallklart vann lokker til et forfriskende bad. Vanntemperaturen på 12–13 grader gir tydelige signaler om at du ikke befinner deg på en sydhavsøy! Foto: Kristin Folsland Olsen

ØSTAVIND = FLATT HAV

Varm østavind setter som oftest ingen
begrensninger for hvor du kan padle. Er du
heldig og er ute når det er lite vind og flatt
hav, kan du søke mot Vestværet, en gruppe med holmer sørvest for Henningsvær. Har du
lykken med deg, kan du få øye på en sel eller
en flokk med niser, og er du fugleinteressert,
vil du garantert få mange kryss i fugleboka.

BESØK LYSSTØPERIET NÅR SØRVESTEN HERJER

Er det derimot sørvesten som peiser på, gjør
du lurest i å la padleåren vente og isteden
avlegge Lysstøperiet i Henningsvær et besøk.
Det er ikke uten grunn at kanelsnurrene der
er verdensberømte!

 


 

 

LEIE AV KAJAKK

Har du ikke egen kajakk, kan du leie dette i Henningsvær under forutsetning av at du har såkalt «våttkort». Har du ikke «våttkort», kan du bli med på guidede turer. Kontakt turistinformasjonen i Svolvær for oppdatert info om kajakkutleie.

GJENNOM MOLOEN I HENNINGSVÆR

Ta gjerne en sveip innom havna i Henningsvær når du er ute og padler. Du trenger slett ikke snu når du kommer til moloen innerst i havna, det går fint å padle gjennom tidevannskanalen, bortsett fra når det er helt lavvann.

MIDNATTSSOL: Det er rett før midnatt, og sola har satt havet i brann. Foto: Kristin Folsland Olsen

MIDNATTSSOL: Det er rett før midnatt, og sola har satt havet i brann. Foto: Kristin Folsland Olsen