Han inspirerer millioner av barn til å lese

Dav Pilkey hadde lesevansker og ble sendt på gangen som liten nå står han bak bøker og karakterer elsket av millioner av barn verden over. Gjennom sine tegneserieuniverser viser han unge lesere at fantasi og kreativitet er superkrefter i seg selv, og at alle barn kan følge drømmene sine.

[Kaptein Supertruse] er en historie om to barn som deler et kreativt vennskap, og det er noe jeg tror barn virkelig kan relatere seg til
— Dav Pilkey


Dav Pilkey, forfatter og illustratør av prisvinnende og høyt elskede serier som Hundemannen og Kaptein Supertruse har jobbet aktivt for barns leseferdigheter, og de hylende morsomme illustrasjonene hans har inspirert selv de mest motvillige lesere. Her har vi samlet noen av favorittsitatene våre fra Pilkey, som i skrivende stund er verdens kanskje mest populære barnebokforfatter.

Om Kaptein Supertruse:

Supertruse.png

«[Første gang jeg tegnet Kaptein Supertruse] var et stort øyeblikk for meg, fordi jeg skjønte at: «Jøss, undertøy får folk til å le. Undertøy har enorm kraft. Jeg burde gjøre noe med det.» Så da tok jeg et ark og en blyant og tegnet min aller første tegning av denne fyren her den dagen.»

«[Kaptein Supertruse] var så populær blant klassekameratene mine at jeg fortsatte å tegne ham og dikte opp fortellinger om ham, og han reddet alltid verden og slåss mot skurker. På det tidspunktet ante jeg ikke at jeg fortsatt ville tegne ham nesten 45 år senere, men jeg er glad jeg gjør det.»

«Thomas og Harald viser barn at du ikke nødvendigvis må fly for å ha superkrefter. Superkrefter kan like gjerne være kreativiteten eller fantasien din; det kan være en superkraft som kan redde verden, og det er noe jeg tror barn relaterer seg til.»

Om sine egne lærevansker:

hund.png

«Mamma er en evig optimist, hun har alltid vært sånn. Alltid vært en sånn «glasset er så fullt at det renner over»-type. Og hun pleide å si til meg: «Vet du, vennen, kanskje du ser helt feil på det. Kanskje du tenker på alle disse utfordringene dine som noe dumt. Hvis du endret tenkemåten din, ville du kanskje se at de ikke er utfordringer i det hele tatt. Kanskje du kan dikte opp fortellinger eller figurer og øve på å tegne mens du sitter ute på gangen.» Sånn sett var hun en viktig inspirasjonskilde for meg; hun endret hele tenkemåten min, og jeg tror det var veldig viktig for å få orden på livet mitt.»


Vi har alle våre utfordringer, og det er opp til oss selv om vi ser på dem som noe bra eller noe dårlig

«Da jeg var barn, var tegneserier min måte å nå frem til klassekameratene mine på. Jeg var ofte adskilt fra alle i klassen ... det var veldig vanskelig, men tegneserier og fortellinger og kreativitet ble min måte å holde kontakten med folk på.»

Om utviklingen av serien om Kaptein Supertruse:

Jeg er så glad for at bøkene har funnet et publikum, og at barn fremdeles liker dem etter 20 år

«Selv når jeg ikke jobber, har jeg vanligvis en blyant i hånden som jeg tegner med.»

«Å se Kaptein Supertruse på kinolerretet var noe av det største jeg har opplevd.»

Harald og Thomas.png

Om å dyrke kreativitet hos barn:

«Jeg tror mitt beste råd til unge som skriver er å fortsette å skrive, uansett. Det var nok det som virkelig endret meg.»

«Det er utrolig viktig med øvelse – jo mer du øver, jo bedre blir du. Hvis du allerede lager tegneserier, og hvis du allerede tegner og forteller historier, er du på rett vei. Ikke stopp, samme hva.»

katt.png
katt2.png
Det er så gøy å se når barn finner sine egne måter å knytte seg til andre ved hjelp av fantasien og kreativiteten sin; det var alltid noe jeg håpet på, at barn ville oppdage gleden ved å fortelle historier

Finn ut mer om bøkene som barna gleder seg til å åpne: