Bjørnetjeneste ble stor bokkunst

Visste du at det å komme fra Jevnaker og det å miste en stor jobb, kan avstedkomme stor bokkunst? Særlig hvis du heter Bjørn? Hør bare her:

Fra venstre: Bjørn og Bjørn

Fra venstre: Bjørn og Bjørn

I 2016 blir Bjørn Rørvik, kjent for bøkene om Bukkene Bruse, Purriot og Reven og Grisungen, kontaktet av Kistefos-Museets venneforening. De ønsker seg en bok for barn. En bok som kan si noe om museet og samtidig være litt morsom. De spør Bjørn, ikke bare fordi han skriver veldig morsomme bøker, men også fordi han kommer fra Jevnaker, hvor museet ligger.

Kistefos-Museet er et industrimuseum, med det gamle tresliperiet som er bortimot intakt. Det i seg selv er unikt. En gang var det mange slike små fabrikker i Norge, men Kistefos Træsliberi er det eneste som er tatt vare på, med maskiner og alt på plass. Men det er så mye mer: det er også en moderne skulpturpark og et lekent kunstmuseum, som tar mål av seg til å være i internasjonal toppklasse. Nye skulpturer kommer hvert år, alle utført av kunstnere i verdensklassen, og i 2019 skal et spektakulært nybygg være på plass over elva.

kuistefos.png
tømmerrenna.png

Bjørn tenner på bokideen, ikke minst dualiteten i det å både skulle forklare den lokale industrihistorien, men også presentere den moderne kunsten. Det er nemlig fullt mulig å rusle rundt i parken uten å få med seg så mye mer enn at det er veldig pent der. Grønne bjørketrær, en kafé, noen skulpturer og en nedlagt fabrikk. Hvor de slipte noen trær eller hva det var.  Men hvis du har bare litt faktakunnskap i bunnen, hvis du kjenner bakgrunnshistorien, vet litt om noen av skulpturene og kanskje har noen små anekdoter å henge det på - ja, da får du utrolig mye mer ut av turen! 

kistefos.png

Bjørn takker ja til oppgaven. Han vil lage en bok for hele familien, som kan fungere som miniguide for store og små, og samtidig være full av tegneoppgaver, finn fem feil, labyrinter, fargelegging og den slags. Men på én betingelse: Han vil ha med seg en annen Bjørn, Bjørn Rune Lie, som illustratør. Bjørn ringer Bjørn, som takker nei. Han har ikke tid. Bjørn prøver å se for seg boka med en annen illustratør, men får det ikke til. Han ringer derfor Bjørn på nytt, og hell og lykke! Bjørn har nettopp mistet en stor jobb. Han har tid, allikevel. Nå går Bjørn og Bjørn i gang med å lage bok. Én skriver, én tegner.

27. mai er det sesongåpning av Kistefos-museet. De holder åpent tirsdag til søndag, fra 11 til 17, frem til 7. oktober. I den gamle smia ligger en museumsbutikk. Der – og bare der - får du nå kjøpt boka til Bjørn og Bjørn. Bare dét er verdt turen.

Kistefos-Museet_forside_HiRes.jpg