- Poetisk om barns bekymringer

Forfatter og billedkunstner Eli Hovdenak er kjent for å ta barns utfordringer på alvor, og det er ikke uten grunn at hennes kunstverk deles ut i forbindelse med Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering. Nå har hun gitt ut bildeboken POFF, hvor barns bekymringer står i sentrum.

POFF handler om fremtiden. Om selve planeten. I fortellingen følger vi de to fuglene Bertil og Bettina, som vi blir kjent med gjennom Hovdenaks vakre akvarellbilder.

hovdenak2.jpg

- Denne boken startet med en drøm, som handlet om å ha for mye ansvar i livet. Kraftige ting går veldig inn på meg; en nyhet, en fortelling, ting som kan være tunge å bære på. Jeg tror barn ofte har det på samme måte, sier Eli Hovdenak.

Mange barn er engstelige for hva som foregår i verden. Hvordan skal de forholde seg til det ukjente? Hvordan skal de håndtere det de frykter? Løsningen i boka er å plassere ansvaret der det hører hjemme; hos de voksne. 

Kraftige ting går veldig inn på meg; en nyhet, en fortelling, ting som kan være tunge å bære på. Jeg tror barn ofte har det på samme måte
— Eli Hovdenak

Aktuelle tema

Hovdenak1.jpg

- I en tid med atombombetrusler, kriger og terror bærer mange barn på tunge ryggsekker av redsel. Barn vil at ting skal være sånn som det er nå, ikke at det sier poff og blir borte. Det som er farlig pakker vi inn, men vi drasser det med oss, sier Hovdenak om temaet i boka.

POFF handler også om hvordan vi er mot hverandre. Fuglene Bertil og Bettina snakker på en måte som er både fornøyelig og humoristisk. Bertil er veldig belærende; han er suveren, har orden på verden og bekymrer seg lite: ”Man kan ikke finne ting som er borte, Bettina.” Men tanken på ting som blir borte hviler tungt på Bettina små skuldre. Inspirasjonen til samtalene kommer fra virkeligheten.

- Jeg bruker ulike folks dialog i boka. Jeg liker å sitte på kafe, fange opp gullkorn, og bruke dette videre i arbeidet, forklarer Hovdenak.

Barn vil at ting skal være sånn som det er nå, ikke at det sier poff og blir borte.
— Eli Hovdenak

Unik tegneteknikk

Illustrasjonene i boka er laget av Hovdenak. Bruken av akvarell/ akvarellblyant gir bildene et mykt og umiddelbart uttrykk og man ser spor etter vann og fargepigment som det er umulig å skape digitalt. Slik blir hvert bilde er et unikt kunstverk.

- Du kan ikke reparere en akvarell. Om noe blir feil må den kastes og man må begynne på nytt, sier Hovdenak.

Sammen skaper tekst og bilde en morsom, fin og litt alvorlig fortelling i bildeboka POFF

POFF blant Bok365 anbefalte barnebøker!
(Anmeldt av MAY GRETHE LERUM for Bok365, terningkast 5)

POFF av Eli Hovdenak.  Les mer og kjøp boken her

POFF av Eli Hovdenak. Les mer og kjøp boken her

Med mye poetisk kraft

Hvis man er veldig redd for bomber, blir kanskje alt rundt som faller ned fra himmelen til en bombe? To små fugler klarer ikke alltid å heve nebbet og få oversikt når deres verden er truet, men de gjør så godt de kan for å sikre trygghet og sjelefred.

Handling:

Eli Hovdenaks fugler er for mange et velkjent motiv, og i denne boken får de navnene Bettina og Bertil. De bor i en surrealistisk verden av trehus og vassdrag, og på kanotur finner de en mystisk rund ting som har falt ned og «lå og duppa på en dott borti krattet». Er det kanskje en bombe? En planet? Eller noe helt annet? Den må bort, av hensyn til nabolaget, og de to strever i vei med en misjon de mener er riktig. Leseren bys et nesten guddommelig perspektiv, fortellingen åpner seg på mange plan, og kan inspirere til både ettertanke og filosofiske samtaler. Teksten består stort sett av dialoger, farget av spørsmål uten svar, og lavmælte diskusjoner om ting ingen helt kan vite. Fortellingen oppleves som varm og nær, med mye poetisk kraft, men ikke helt ferdigredigert. Les hele saken her

Se også Eli Hovdenaks utstilling hos Tegneforbundet til og med 19. november

poff6.jpg