Nominert til Riverton - igjen!

Med Dykket er Frits de Bourg nominert til Rivertonprisen for andre gang. Om han vinner, vil det være en seier for den gode krimfortellingen, det solide håndverket.

Foto: Eigil Korsager.

Foto: Eigil Korsager.

«En skjult skatt. Forfatteren også» var tittelen på Stavanger Aftenblads anmeldelse av sandefjordforfatterens femte krimroman da den kom ut i fjor. Det har vært sagt om de Bourg helt siden debuten med En kald død i 2013. Og slik lyder Rivertonjuryens begrunnelse for å velge ut Dykket som en av fjorårets fem beste krimbøker:

«Frits de Bourg skriver krim i klassisk stil, hvor handlingen er lagt rundt 60 år tilbake i tid, i en verden som føles fredelig og rolig – uten at det går ut over spenningen. Forfatteren tar godt vare på tidstypiske detaljer, og godt konstruerte plott viser at man ikke trenger å finne opp kruttet på nytt hver gang, det er fortsatt fullt mulig å skape en engasjerende krim med de tradisjonelle byggeklossene. I tillegg er det lett å like hovedpersonen, en typisk rufsete, men troverdig journalist ved navn Nicolay Wolff.»

Rivertonprisen er uten tvil den mest prestisjefylte krimprisen i Norge. Frits de Bourg er selvsagt svært glad for å bli trukket fram av en jury han har stor respekt for.

–Jeg vet at juryen i Rivertonklubben er faglig svært dyktig, og det er følgelig en stor ære for en krimforfatter å bli nominert. Personlig er det ikke bare en anerkjennelse, men også en bekreftelse på at jeg har fått til det jeg ønsket med Dykket.

Oppfatter du det som inspirerende?

–Selvfølgelig, og det styrker troen på det en driver med, og da går skrivingen lettere.

Dødens elv, den tredje romanen om Nicolay Wolff fra 2015, ble også nominert til Riverton-prisen. Senere ble den dramatisert av Radioteatret som årets påskekrim. NRK brukte mye ressurser på å omskape Frits de Bourgs krimunivers til drivende radioteater med Mads Ousdal i hovedrollen.

Alle de fem bøkene om Nicolay Wolff finnes også som vanlige lydbøker. Søk dem opp der du pleier å finne lydbøker, len deg tilbake i godstolen, og forvent gode krimfortellinger med velkonstruerte plot.

 

Foto: Eigil Korsager.

Foto: Eigil Korsager.

Frits de Bourg (f. 1946) er fra Drammen, men bor i Sandefjord. Forfatteren har hatt et mangslungent yrkesliv, og debuterte som forfatter med En kald død i 2013. Dykket er hans femte krimroman.

 Frits de Bourg: Dykket, kriminalroman, 2020 - kjøp her.

«En skjult skatt. Forfatteren også»
[Terningkast 5] Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

«Nostalgisk sjarm … Språklig eleganse som kler personskildringene.»
[Terningkast 5] Finn Stenstad, Tønsberg blad  

«Driv og spenning fra først til sist.»
Audun Mosevoll, Dagen