Spis kråker, de smaker som ryper!

Kuriositetene i et uhøytidelig utvalg annonser fra 1770 til 1970 kan kile smilebåndet, men åpner også for en magisk tidsreise. Kom nærmere, mine damer og herrer, velkommen til en verden da kjeks og hatter var en ikke uviktig del av nordmenns hverdag!

KJÆX, KJEX, KÆX, KEX, KEKS, KJEKS OG ATTER KJÆKS:  Kjeks var åpenbart svært populært på slutten av 1800- og starten av 1900-tallet, og stavemåtene var like varierende som bruken av utropstegn og gjentakelser var utstrakt. I boken    Erfaren jomfru ønskes strax    har Håvard Mossige funnet en rekke morsomme varianter av kjeksannonser, inkludert én der ordet   Kjæks!   opptrer 13 ganger i en annonse på 18 ord!

KJÆX, KJEX, KÆX, KEX, KEKS, KJEKS OG ATTER KJÆKS: Kjeks var åpenbart svært populært på slutten av 1800- og starten av 1900-tallet, og stavemåtene var like varierende som bruken av utropstegn og gjentakelser var utstrakt. I boken Erfaren jomfru ønskes strax har Håvard Mossige funnet en rekke morsomme varianter av kjeksannonser, inkludert én der ordet Kjæks! opptrer 13 ganger i en annonse på 18 ord!

Vi kan tenke at fortiden er noe vi har lagt bak oss for godt, men særlig de nyere annonsene lar oss ane at de gode gamle dager er en trofast venn som følger oss på reisen noen skritt bak.
— Håvard Mossige (forfatter av Erfaren jomfru ønskes strax)

Bordets glæder

Under de karrige krigsårene anbefalte Rovviltkomitéen kråker som et fullgodt alternativ til ryper (annonse fra Aftenposten, 1944).

Under de karrige krigsårene anbefalte Rovviltkomitéen kråker som et fullgodt alternativ til ryper (annonse fra Aftenposten, 1944).

Flesk «fritt for sild» gjaldt maten grisene ble foret med. I trange tider fikk dyrene sildemel, som satte smak på kjøttet. Annonser fra Tidens tegn, 1921 (De kommunale utsalg), Aftenposten, 1913 (Oslo folkerestauranter) og Arbeiderbladet, 1933 (Fællesslagteriet).

Flesk «fritt for sild» gjaldt maten grisene ble foret med. I trange tider fikk dyrene sildemel, som satte smak på kjøttet. Annonser fra Tidens tegn, 1921 (De kommunale utsalg), Aftenposten, 1913 (Oslo folkerestauranter) og Arbeiderbladet, 1933 (Fællesslagteriet).

Jul

Den briljante gaveidéen til venstre ble presentert i en annonse i Arbeiderbladet, 1957. Adelsten Jensen AS rykket på sin side inn annonsen som påsto at det morsomt at barna er pent kledd i samme avis, 1934)

Den briljante gaveidéen til venstre ble presentert i en annonse i Arbeiderbladet, 1957. Adelsten Jensen AS rykket på sin side inn annonsen som påsto at det morsomt at barna er pent kledd i samme avis, 1934)

Noe kan vi anta: Folk i gamle dager gledet seg like mye til jul. De likte god mat og godt drikke. De var ikke dummere enn vi er i dag, eller hadde mindre glede av kuriositeter og morsomheter. Men det var andre tider.
— Håvard Mossige

Amors skjæbnepiler

Noen ganger er det nok like greit at forhold avsluttes. I Indre Smaalenenes Avis ble annonsen øverst til høyre innrykket 11/6 1919. Tilsvaret fra ektefellen (nederst til høyre) kom to dager senere. Øverst til venstre er et eksempel på et ekteskapstilbud som nok var for godt til å være sant; rik, ung og eksotisk kvinne med eget bryggeri søker fattig karakterfast herre (Aftenposten, 1912). Den skuffede og ensomme herren nederst til venstre rykket inn sin annonse i Arbeiderbladet, 1946.

Noen ganger er det nok like greit at forhold avsluttes. I Indre Smaalenenes Avis ble annonsen øverst til høyre innrykket 11/6 1919. Tilsvaret fra ektefellen (nederst til høyre) kom to dager senere. Øverst til venstre er et eksempel på et ekteskapstilbud som nok var for godt til å være sant; rik, ung og eksotisk kvinne med eget bryggeri søker fattig karakterfast herre (Aftenposten, 1912). Den skuffede og ensomme herren nederst til venstre rykket inn sin annonse i Arbeiderbladet, 1946.

Mer nostalgisk moro der dette kommer fra!

I den nye boken Erfaren jomfru ønskes strax har Håvard Mossige dykket ned i en til nå lite utforsket gullgruve. Her finner du et hav av morsomme, underlige og interessante annonser innenfor disse emnene:

Underholdning - Haar og skjæg - Amors Skjæbnepiler - Når kjærligheten tar slutt - Bordets glæder - Drikk og vær glad - Jul - Lovens lange arm - Kan de gjenta? - Kjæx, kjex, kæx, kex, keks, kjeks og atter kjæks - Hatter og huer - Helse - Magnetisøren - Rett på sak - Misforstå ikke - Gratulasjoner til de nykopulerte - Et smukt ytre - Navnet skjæmmer ingen - Musikklærinner.

Erfaren jomfru ønskes strax, kuriøse annonser fra gode gamle dager

En «feelgood» gavebok med en samling morsomme, underlige og interessante annonser gjennom to hundre år. Materialet er en gullgruve som hittil har vært lite utforsket. Her er det mye humor, nostalgi og språkglede. Boken gir et interessant skråblikk på hvordan man betraktet verden i «gamle dager». Gi Deres hustru buljongterninger til jul, eller gi henne oppvaskhansker! Hva med fiskepudding til konfirmasjonsfesten? Radioaktivt kildevann fra Farris? Om De lider av melankoli, prøv Gilson Cognac! Slike annonser vekker latter i dag, men sier også mye om folks økonomi og levekår for noen generasjoner siden.
Les mer

Livet er en krevende øvelse vi for en stund er satt til, som våre forgjengere etter gleder og strev måtte trekke seg tilbake fra. Ingen av dem grublet noen gang over at de levde i gamle dager, for dem var hver dag ny.
— Håvard Mossige