På jakt etter gull

Vi tok med oss Kaptein Sabeltann og en haug med gullmynter i kofferten og satte kursen mot bokmessa i Frankfurt.

Yrende liv på den norske fellesstanden i Frankfurt der en rekke norske forlag viste seg frem for resten av verden.

Yrende liv på den norske fellesstanden i Frankfurt der en rekke norske forlag viste seg frem for resten av verden.

Hver høst samles hele den internasjonale bokbransjen i den tyske storbyen og et bedre utstillingsvindu for litteratur skal du lete lenge etter. I løpet av noen hektiske oktoberdager stimler tusenvis av bokmennesker fra hele verden sammen på det gigantiske messeområdet bestående av en uendelig rekke digre haller fylt til trengsel av salgsboder, forhandlingsbord og skrytereoler. Her kryr det av forlag, forfattere og bokhandlere i skjønn forening med kulturpolitikere, interesseorganisasjoner og andre aktører som gjør seg lekre for hverandre. Felles for dem alle er interessen for litteratur og ønsket om å tjene penger på den. Håpet er å finne den neste bestselgeren. Hvert år oppstår det en håndfull messesnakkiser - bøker som alle vil skaffe seg rettighetene til og som selges for skyhøye beløp til land etter land.

Forlagssjef Elizabeth Sellevold i munter passiar med den finske agenten Elina Ahlback, som sto for en av bokmessas snakkiser med  The Little Book of Bad Moods .

Forlagssjef Elizabeth Sellevold i munter passiar med den finske agenten Elina Ahlback, som sto for en av bokmessas snakkiser med The Little Book of Bad Moods.

Anti-lykkebok ble årets snakkis

En av årets store sjarmbomber var The Little book of Bad Moods. En finsk humorbok som vi fikk snusen i og sikret oss allerede før messa startet. Boka har tatt verden med storm og er på rekordtid solgt til over 20 land – Kina, Brasil og Japan inkludert. Dette er rett og slett en uimotståelig anti-lykkebok og en herlig protest mot alle de superpositive selvhjelpsbøkene på markedet. Boka, som vi gir ut på norsk til våren, er utformet som en utfyllingsbok der du skal skrive lister over alt og alle du misliker. Resultatet er veldig morsomt og befriende. Forfatter Lotta Sonninen er stand up-komiker og tvilling-mamma og har allerede planene klare for neste bok – den skal handle om morsrollen og alle problemene som følger med den.

Barnebokredaktørene Kristin Jobraaten og Elisabeth Godal Sheehy vekket oppmerksomhet med selveste Kaptein Sabeltann på bokmessa.

Barnebokredaktørene Kristin Jobraaten og Elisabeth Godal Sheehy vekket oppmerksomhet med selveste Kaptein Sabeltann på bokmessa.

Sabeltann på vei til nye farvann

Vår egen Kaptein Sabeltann fikk også vind i seilene på bokmessa. Når den nye animasjonsfilmen med den beryktete sjørøveren kommer på norske kinoer neste høst, står Vigmostad & Bjørke nemlig klar med flere bøker basert på de fantastiske illustrasjonene. Med helt nytt visuelt uttrykk og grensesprengende animasjonsteknikker blir Kaptein Sabeltann og den magiske diamant spådd et internasjonalt gjennombrudd, og bøkene som følger i kjølvannet vekket stor interesse blant nysgjerrige forbipasserende på standen vår.

Kulturminister Trine Skei Grande sammen med forlagssjef Elizabeth Sellevold og V&B-eier Arnstein Bjørke på mottakelse på den norske fellesstanden.

Kulturminister Trine Skei Grande sammen med forlagssjef Elizabeth Sellevold og V&B-eier Arnstein Bjørke på mottakelse på den norske fellesstanden.


Grande gleder seg

Kulturminister Trine Skei Grande var blant dem som lot seg begeistre aller mest da hun tok turen innom det norske utstillingsområdet. Hun tok seg tid til en hyggelig prat med flere av oss i Vigmostad & Bjørke og hennes engasjement for norsk litteratur er det ingenting å si på. Skei Grande er et lesende menneske som tar bøker og ytringsfrihet på alvor. Hun la ikke skjul på at hun gleder seg vel så mye som oss til neste år når Norge får æren av å være hovedland på verdens viktigste bokmesse. Da går vi for gull - igjen!