Rieslingens revansj

Endelig får vi den komplette boken om den tyske rieslingen. Vinekspert Arne Ronold har fulgt den spennende historien om vinens ned- og opptur.

At noen skulle skrive denne boken om rieslingens lille revansj, var ikke alltid gitt. Frem til langt inn på 1990-tallet ble tysk vin forbundet med noe søtt og billig skvip. I dag er tysk hvitvin på verdenstoppen hva kvalitet og pris angår.

Arne Ronold, når var det du begynte å følge utviklingen så tett som du gjorde av denne nå «til heder og verdighet»-gjenreiste vinen?

Jeg begynte vel å interessere meg for den tørre vinstilen allerede på 1980-tallet, selv om tysk vin på den tiden stort sett ble assosiert med den søtlige og rimelige Liebfraumilch. Særlig Bernhard Breuers tørre riesling fra vinmarken Rüdesheimer Berg Schlossberg ga allerede på den tiden en pekepinn om hva som var mulig å få til. Ellers har jeg siden 2002 deltatt på de årlige GG-smakingene i Wiesbaden i regi av organisasjonen VDP, der det er mulig å smake på de fleste av de tørre tyske toppvinene.

Det er særdeles anvendelige matviner, og kvaliteten har vært støtt stigende de siste 20 år.

Arne Ronold har skrevet Tørr tysk riesling, som er en beskrivelse av historien til tysk vin, samt en guide til dagens beste tørre rieslingviner – rikt illustrert med kart og fotografier.
Foto: Thomas Brun / NTB

Hvordan forklarer du rieslingvinens voldsomme popularitet?

Det er særdeles anvendelige matviner, og kvaliteten har vært støtt stigende de siste 20 år.

Hva er rieslingens fremste kjennetegn?

Høy syre!

Hvilken rieslingvin er din absolutte favoritt? 

Hvis jeg skal trekke frem én vin, må det bli La Borne Riesling 2019 fra Weingut Wittmann i Rheinhesse. Ellers er mine tre favorittprodusenter Bürklin-Wolf i Pfalz, Klaus Peter Keller i Rheinhessen og Schäfer-Frölich i Nahe.

Hva serverer du gjerne til et godt glass riesling? Og er interessen for vin i praksis nærmest nødt til å la seg ledsage av en interesse for mat?

Som sagt er de tørre rieslingvinene svært anvendelige matviner, og jeg vil vel si at interessen for mat generelt øker med interessen for vin. Tørre eller halvtørre rieslingviner passer perfekt til sushi, til fisk og skalldyr generelt, og de rikeste utgavene går også fint til ribbe.

Tørre eller halvtørre rieslingviner passer perfekt til sushi, til fisk og skalldyr generelt, og de rikeste utgavene går også fint til ribbe.

Arne Ronold er blant Norges fremste vineksperter og mangeårig redaktør av det anerkjente tidsskriftet Vinforum. Han var den første i Norge som oppnådde tittelen Master of Wine.
Foto: Thomas Brun / NTB

Du har gitt ut mange vinbøker som revideres med jevne mellomrom – om italiensk vin, om mat og vin i Frankrike, om gode vinkjøp, om det som er verdt å vite om vin. Er en bok om den tyske rieslingen boken som kroner verket for deg – har du nå gjort alt du så for deg at du skulle gjøre innenfor området vin, eller kan vi vente flere vin-bibler?

Jeg har ikke noen planer om noen ny vinbok, men det kan kanskje komme en kokebok!

Når var det vininteressen startet for ditt vedkommende?

Det startet vel i 1978, og jeg skrev min første vinartikkel i 1983.

Hvor mange reisedøgn i året vil du si du har som vinskribent?

Jeg bor jo i Skurdalen nå, så hvis du med reisedøgn inkluderer turer til Oslo for å delta på vinsmakinger, så blir det mange! Men utenlandsreiser er det blitt mindre av de siste årene.

Hvis du skulle trekke frem tre flasker vin fra den globale øverste hylle, hvilke skulle det være?

Krug 2008 fra Champagne

La Borne Riesling 2019 fra Wittmann

Terrantez 1795 fra Barbeito på Madeira

Arne Ronold (f. 1957 i Oslo) er redaktør av bladet Vinforum og Norges første innehaver av tittelen Master of Wine. Han har gitt ut en rekke bøker, blant annet Verdt å vite om vin. Ronold bor på Geilo.