Mitt skrivested: Carl Johansen

– Jeg liker at det er folk rundt meg

Carl Johansen har alltid med seg bøker fra andre forfattere når han skriver. Men han bruker dem sjelden.

På kafébordet på Parkteateret på Grünerløkka i Oslo ligger det en datamaskin, en notatblokk og fire-fem bøker. Både datamaskinen og notatblokka blir flittig brukt. Bøkene derimot, får ligge i fred.

Carl Johansen.JPG

– Som regel har jeg dem bare med meg, jeg bruker dem ikke så aktivt når jeg skriver. Men de gir meg en god følelse, sier forfatter Carl Johansen.    

Han er opptatt av nettopp det, å ha en god følelse når han skriver. Da er det oftest en kafé i nærheten av der han bor som fungerer best som skrivested.

– Mine favorittsteder er Bar Boca, fordums Edvards Kafé, nå Stockfleths, og Parkteateret, sier Johansen, og legger til:

– I sommer har jeg jobbet mest på uteserveringen her på Parkteateret. Her er det så mye å se på, og mye rart som går forbi. Jeg liker at det er folk rundt meg.

– Klarer du å konsentrere deg om arbeidet da?

– Ja, jeg syns det er meditativt. Det virker kanskje ikke direkte inn på skrivingen, men jeg blir glad av at det er et mangfold av liv, sier han.

carl johansen smil.JPG

Johansen er forfatter og manusforfatter, og ga ut sin første roman «Skinn» i 2011. 29 september kommer novellesamlingen som passende nok har fått tittelen Grünerløkka.

– Det har for så vidt ikke noe å si at jeg har skrevet novellene her. Jeg kunne like gjerne ha skrevet dem på Madagaskar, eller hvilket som helst annet sted. Det er basert på en idé jeg har hatt i flere år, å skrive et sett med fortellinger som alle foregår innenfor et gitt geografisk område, sier han.

Jeg kunne like gjerne ha skrevet dem på Madagaskar, eller hvilket som helst annet sted.

Hans eget geografiske område begrenser seg til et par hundre meter når han jobber, leiligheten hans og de tre favoritt-skrivekaféene ligger ikke langt unna hverandre.

– Da jeg startet å skrive hadde jeg ingen rutiner. Det har jeg nå. Jeg prøver å stå opp så tidlig som mulig, og jobbe så konsentrert jeg kan så lenge jeg kan. Den første timen eller to er da jeg er mest effektiv, før livet for øvrig begynner å ta for mye plass, sier han.

Grünerløkka av Carl Johansen lanseres på  Kaffebrenneriet i Thorvald Meyers gate 55 lørdag 30. september klokken 14. Les mer om arrangementet her

 
grünerløkka.jpg

En rotte utstyres med et kamera og sendes ned i byens undergrunn. 
En bevæpnet mann har forskanset seg i en leilighet etter en finansskandale. 
En kioskeier stiller et spørsmål for mye. 
Og noe virkelig stort er ventet å skje klokka 12.47.54.

Grünerløkka er en samling fortellinger om mennesker og dyr i et av våre mest populære og særpregede nabolag. Det handler om de menneskene du ser hver eneste dag – og de du sjelden legger merke til. Noen lever intenst i storsamfunnets flomlys, andre i fattigdom og stummende mørke, og noen må ta til takke med sine helt usedvanlige, ordinære liv.
Les mer