Johannes Jensen er tilbake!

Henrik Hovland (illustrasjoner av Torill Kove)

Etter nesten ti års pause kommer Torill Kove og jeg med en ny bok om krokodillen og ligningsfunksjonæren Johannes Jensen. Denne gangen skal han legge ut på en reise. Han skal ta nattoget til Bergen, men han tør ikke. For den som reiser alene er det mye å engste seg for:

Hvem sover i de lange tunnelene om natten?
Hvem bor under broene?
Hvem tuter i mørket?
Er det ulv på linjen?

Johannes Jensen tar nattoget er en bok om å bli konfrontert med, og møte, sin egen frykt på flere områder. På vei til stasjonen tenker Johannes Jensen på alt han er redd for, og det er ikke så rent lite. Jeg har forsøkt å skrive en billedbok for barn om det å være redd, men likevel prøve å gjøre noe, selv om det virker skummelt. Hva er mot, og hvem er egentlig de modige?

Som i de tre foregående bøkene om Johannes Jensen inneholder både teksten og illustrasjonene litterære og andre referanser som voksne lesere forhåpentligvis synes er morsomme. Barn når de blir lest for merker så godt om den som leser også har glede av boken.

Jeg er som alltid veldig takknemlig for det gode samarbeidet med Torill Kove. Hun har en strek som kombinerer enkelhet med stor presisjon. I alle billedbøkene jeg har skrevet har målet vært et samspill der tekst og bilder forteller historien sammen, og der bildene inneholder informasjon som supplerer eller korrigerer det som står eller antydes i teksten.

Jeg har forsøkt å skrive en liten bok for barn om et stort og vanskelig tema. Håpet mitt er at Johannes Jensen tar nattoget vil være et utgangspunkt for gode samtaler mellom liten og stor.

PS: Det jeg ikke kunne forutse er at Johannes Jensen tar nattoget lett vil kunne oppfattes som et innlegg i debatten om privatisering av togtrafikken. Kort tid etter at jeg hadde gjennomfotografert nattoget på Oslo Sentralstasjon, og sendt bildene til Torill Kove i Montréal, leste jeg den første nyhetsmeldingen om at NSB skulle bytte navn til Vy og at farger og mye annet skulle endres. Torill Koves fantastiske illustrasjoner etterlater i hvert fall ingen tvil om hvilket navn og hvilket utseende på togene Johannes Jensen foretrekker

Henrik Hovland (f. 1965) har foruten bøkene om Johannes Jensen og bildeboken "Glefs" skrevet tre bøker for voksne. Han har også jobbet som reporter i Irak, på Balkan og i Mellom-Amerika, under krigene der. Hovland er fra Drammen og bor nå i Oslo.

Torill Kove (f. 1958) er animasjonsfilmskaper, barnebokforfatter/illustratør. Hun har vært oscarnominert hele tre ganger, og vant Oscar for beste animerte kortfilm for Den danske dikteren i 2007. Kove er opprinnelig fra Hamar og bor nå i Canada.