13 bøker med sterke, modige og kule jenter og kvinner

I anledning Kvinnedagen 8. mars ønsker vi å anbefale både barne- og voksenbøker som på ulike måter løfter frem kvinnerollen og setter fokus på kule, sterke og tøffe kvinner og jenter. Sjekk ut et knippe utvalgte litterære rollemodeller her:

Skjærsild av Tina Frennstedt

Tess Hjalmarsson i Cold Case-serien til den svenske krimforfatteren er en tøff lesbisk dame som står på krava i møte med overordnede som vil legge ned enheten hennes.

En mordbrann setter skrekk i beboerne på Österlen. På huset til offeret finner politiet malte sifre som man tror forbryteren står bak. Vitnemålet til en kvinne som overlevde brannen, påminner etterforsker Tess Hjalmarsson om en sak hun var borte i tidlig i karrieren og som hun aldri fikk oppklart.

Les mer om boken her.

«… en skikkelig page-turner med høyt tempo og flere uventede vendinger.»
— BTJ

En nasjon i sjakk av Johan Høst

Björk Jónsdottir i En nasjon i sjakk er det eneste kvinnelige medlemmet av Delta-troppen. Hun har bein i nesa og knuser glasstak i et mannsdominert yrke!

Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet.

Les mer om boken her.

«Johan Høst legger lista himmelhøyt, og går over med god margin.»
— Ola Hegdal, NRK

Vi begynner med slutten av Chris Whitaker

Duchess i Vi begynner med slutten er uavhengig, sterk og modig, og ikke minst lojal. Hun har måttet møte store utfordringer og er "wise beyond her years".

Rett eller galt? Livet leves et sted midt imellom. Vi begynner med slutten er en roman helt utenom det vanlige om to typer familier – de vi fødes inn i, og de vi selv skaper.

Den er også en fortelling om hvordan et menneske kan overkomme alt – og hvordan kjærligheten, i alle dens former, overlever og til slutt vinner.

Boken, som er en kritikerrost bestselger og har vunnet flere priser, kommer ut i slutten av april.

Les mer om boken her.

«En rørende, drivende historie.»
— The New York Times Book Review

Krigens døtre av Dinah Jeffries

De tre søstrene Hélène, Elise og Florence i Krigens døtre har vidt forskjellige personligheter, men det viser seg etter hvert at det finnes mange måter å vise mot og være kvinne på!

Dette er første bok i Dinah Jefferies’ storslåtte trilogi. Historien finner sted i Dordogne i Frankrike under tyskernes okkupasjon i 1944. En mørk kveld banker de allierte på døren til søstrene. Tiden har kommet for å engasjere seg i motstandsarbeidet. Men deres mot har en pris, og hemmeligheter fra fortiden truer med å ødelegge alt de har kjært.

Les mer om boken her.

Det siste han fortalte meg av Laura Dave

Hannah og Bailey i Det siste han fortalte meg er to kvinner som må forholde seg til at livet de kjente blir revet vekk fra dem. De må begge møte konsekvensene av valg som ikke er deres egne, samtidig som de bygger et forhold seg i mellom – både et vennskapsforhold og stemor-stedatterforhold

I den bestselgende, internasjonale snakkisen Det siste han fortalte meg møter vi Hanna som oppdager at ektemannen hennes Owen ikke er den hun trodde han var. Han har forsvunnet, og det eneste han har lagt igjen er en lapp hvor han ber henne beskytte datteren hans Bailey.

Sammen prøver de to å finne ut sannheten om Owen, og hvilke historier han ikke har ønsket å fortelle dem.

Les mer om boken her.

«En page-turner.»
— Associated Press

Der isen sprekker av Lundgren & Lundgren

Irene Thorsdottir er nykommer på Kalix politistasjon, hvor hun blir konfrontert med en mannsdominert kultur. Hun havner fort i konflikt med fordomsfulle kollegaer og overordnede, og må samtidig jobbe mot klokken og taushetskulturen som rår i lokalsamfunnet.

Snøen tiner, og dypt inne i skogen finner man en sykkel som viser seg å tilhøre en gutt som forsvant for en tid tilbake. Irene og partneren Max er opptatt med å utrede saken idet en liten jente også forsvinner. For å oppklare sakene og finne i hvert fall ett av barna i live, må de få folk til å snakke.

Les mer om boken her.

«En begavet debut.»
— Dagens Nyheter

Det fins ikke monstre av Kory Merritt

Karo Bomba i Det fins ikke monstre er klassens klovn, mysterieetterforsker og konspirasjonsteoretiker. Sterk, sta som et beist, og en uerstattelig venn. Hun er definitivt den du vil ha med deg i jakten på fryktelige sumpøgler og skyggemonstre!

Flere barn forsvinner i ellers så kjedelige Bekkeblomholm, men det er ingen som merker det fordi ingen husker dem. Bortsett fra Levi og Karo. De er de eneste som innser at så snart natten senker seg, så er ingen barn trygge.

Les mer om boken her.

Dypets datter av Rick Riordan

Ana Dakkar i Dypets datter er en romankarakter litt utenom det vanlige. For hvor ofte har en hovedperson menssmerter mens de prøver å redde verden? Rick Riordans nye heroine er vittig, relaterbar og beintøff!

Boken er den første delen i en ny, original serie, og er en hyllest til En verdensomseiling under havet. Den er like actionfylt og humoristisk som alle Riordans bøker, men med en enda større dybde som får leseren til å leve og ånde med hovedpersonen.

Kommer i salg 17. mars.

Les mer om boken her.

Ravnene av Danielle Paige og Kass Morgan

Scarlett og Vivi i Ravnene er vakre, smarte og ambisiøse. De må finne sammen for å overgå mysterier, svart magi og mord i den eksklusive klubben av hekser.

Både Scarlett og Vivi ønsker å bli en del av den ultra-eksklusive klubben Kappa Rho Nu. Her er medlemmene – Ravnene, som de kalles – ikke bare ambisiøse, men hekser! Den eneste som kan hindre Vivi, er Scarlett.

Les mer om boken her.

Cybjørg av Ida Therese Klungland

Cybjørg er ikke som de andre barna og forstår ikke helt alle sosiale regler som andre tar på strak arm, men når verden trues så er det nettopp hun som blir helten. Kul og tøff, akkurat som henne!

Cybjørg har alltid følt seg annerledes. De beste vennene hennes er en lyktestolpe og et aggregat, og hun har både brødskiver og batterier i matboksen. Alle de andre er helt vanlige, særlig Gyda og Arnold som er de kuleste i klassen. Men når to skurker legger ondskapsfulle planer, trengs det en uvanlig person for å redde dagen!

Les mer om boken her.

«... en original vri, god spenning og artig å lese. Lett å anbefale enten ungene vil ha krim, spenning eller drama.»
— Morten Olsen Haugen, @bokmorten

Ikke akkurat Lykke av Monika Steinholm

Lykke er både tøff og svak, uovervinnelig og sårbar – og hun har slettes ikke tenkt til å la alfajentene definere henne! Dessuten er det ingen som slår hennes absolutt rå vers i slampoesi! Hun er en karakter du blir skikkelig glad i.

Lykke er klassens klovn og venninne med Liv, som går i ett med tapetet. Kan de bli kule uten å miste seg selv? Kan man være kul uten å være som alle andre? Og vil vennskapet overleve prosessen?

Les mer om boken her.

«En helt fantastisk historie som er underholdende samtidig som den treffer rett i hjerterota.»
— Malin Adriaensen, @readygoread

Kitty og jakten i tretoppene av Paula Harrison

Kitty er jente om dagen, katt om natten og helt spesiell! Hun må lære å bruke sine superkrefter og bli en helt - akkurat som mamma.

I den fjerde boken om Kitty flytter en ny gutt inn i nabolaget, og det viser seg at Kitty ikke er den eneste med superkrefter. Sammen må de to redde bakeriet fra en hund som herjer og fra nedleggelse.

Les mer om boken her.

Isadora Måneblomst møter tannfeen av Harriet Muncaster

Isadora Måneblomst er halv alv, halt vampyr, og den kuleste jenta midt imellom! Hun bryter fram sin helt egen vei, og det digger vi!

Isadora får en løs hoggtann. Vampyrene ramme inn disse tennene, mens feene pleier å legge dem under puten for å se om tannfeen kommer. Isadora vet ikke hva hun skal gjøre, kan hun kanskje skape en helt ny tradisjon?

Les mer om boken her.