Ring hvis det er noe - en sterk diktsamling for ungdom

- Det er mange som har det vanskelig. Jeg vil skrive til en som kanskje kan tørre å snakke med noen, sier Åse Ombustvedt.

BANNERS - Ring hvis det er noeArtboard 1.jpg

Ring hvis det er noe handler om Emma, som sliter med å komme seg gjennom hverdagen. Moren projiserer all sin angst og uro over på henne. Litt etter litt begynner det å gå opp for Emma at ikke alt er som det bør være.

- Jeg forsøker å si mye med få ord. Det jeg skriver, handler ofte om barn og unges oppvekstvilkår. Det handler om de som er prisgitt foreldre eller andre. Jeg forsøker å se gjennom til dem.

Åse Ombustvedt har jobbet som lærer i mange år. For sin forrige diktsamling Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? ble hun nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun står på ungdommenes side og gjør vanskelige ting håndterlig.

BANNERS - Ring hvis det er noeArtboard 2.jpg

- I det jeg skriver, kommer det frem et sinne.

Ring hvis det er noe er en bok om å stå opp for seg selv og finne ut hva man er laget av. Den prisbelønte tegneserieskaperen Inga Sætre har illustrert boken.

- Jeg har tenkt mye på hvordan vi kan gjøre boken tilgjengelig for dem den er for. Det er ikke nødvendigvis de skolesterke som plukker opp en klassisk diktbok. Men hvis man ikke leser tekst så godt, forstår man på andre måter. Kanskje er man ekstra god til å ta inn stemningen i illustrasjonene.

BANNERS - Ring hvis det er noeArtboard 3.jpg

Åse Ombustvedt (f. 1963) er forfatter og lærer. Hun har skrevet flere barnebøker innen ulike sjangre. Hun går på masterstudiet ved Norsk Barnebokinstitutt og har undervist i norsk og samfunnsfag på ungdomsskolen. Ombustvedt er fra Våler i Østfold og bor nå på Jeløy i Moss.

Inga Sætre (f. 1978) er utdannet animatør. For boka Fallteknikk vant hun Kulturdepartementets tegneseriepris i 2011. Samme bok vant Brageprisen det året, og ble to år senere nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2016 mottok Inga Sætre Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomsbøker igjen, for boka Fyrvokterne. Inga Sætre er fra Ringsaker, og bor i Oslo.