Nicola Scotts familieoppskrift på eplekake

Tyske Nikola Scott seiler opp som en ny favoritt blant norske lesere. Nå er hun ute med sin tredje roman, Jentene fra eplehagen. Dette er en storslått og stemningsfull historie om familiehemmeligheter fra krigen.

Her deler hun en av sine beste eplekakeoppskrifter:

Historiske gjenstander

Nylig ryddet moren min på loftet. Hun angriper alltid ulike områder i huset sitt (hun har bodd der i snart 50 år!).

Jeg elsker å være med på det, fordi hun finner alltid noe «søppel» som viser seg å være helt uvurderlig. En bunke med gamle brev i en hatteboks, doble kopier av min bestemors gamle fotografier (hun var profesjonell fotograf, og solgte allslags vakre svarthvitt bilder til aviser og magasiner), en gammel veske med et tilsmusset speil på innsiden av lommen. Slike gjenstander, med andre ord, som kanskje ser ut som søppel, er ganske spennende for en forfatter som skriver historiske romaner.

Oldemors eplekakoppskrift

Jentene fra eplehagen av Nikola Scott

Nikola Scott sin siste roman, Jentene fra eplehagen, er en storslått fortelling om familiehemmeligheter fra krigen.

For ikke så lenge siden spurte jeg henne om en kake som vi pleide å lage hele tiden. Min nye roman, Jentene fra eplehagen, handler om en gruppe kvinner som jobber på en eplehage i Somerset i 1940, og jeg ønsket å dele en av mine favorittoppskrifter på eplekake for å feire at boken er ute.

Mange familieoppskrifter, gjerne overlevert på en smør-flekkete papirlapp stiftet til notistavlen på kjøkkenet, inneholder en rikt kommentert liste med ingredienser med en nokså kryptisk oversikt over måleenhetene. Men hvem skulle trodd, moren min forsvant i noen øyeblikk og kom tilbake med en hel bunke med gamle notatbøker og kokebøker, inkludert – vent på det – en gammel samling med oppskrifter, håndskrevet av min oldemor i 1901! Det gjorde dagen min komplett.

Nå skal jeg dele med deg, vår Drukken eplekake, en veldig enkel og usjenert smakfull kake som passer til ettermiddagsteen.

Det er ikke noe «drukkent» med den, ettersom den ikke inneholder alkohol. Den opprinnelige oppskriften er skrevet på tysk, hvor «drukken» og «druknet» er lingvistiske søskenbarn. I denne betydningen betyr det bare at eplebitene er nedsunket – «druknet» – i deigen.

Drukken eplekake - oldemors oppskrift fra 1901!

Drukken eplekake

Dette trenger du:

160 g smør

135 g sukker

¼ ts salt

4 egg

335 g mel

1 ts bakepulver

80 ml melk

1 ts vaniljeessens

 

5 epler (eller mer, om du ønsker det)

 

Ekstra smør til å ha oppå kaken

Ekstra sukker for å drysse over

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 175 grader. Smør og mel en springform (23 cm).

Skrell eplene, fjern kjernen, og del eplene i åtte deler.

Rør smør og sukker sammen i en bolle. Bland inn ett og ett egg. Rør godt.

Sikt mel og bakepulver. Bland melk og vaniljeessens.

Bytt på å tilsette melblandingen og melkeblandingen, begynn og avslutt med mel, inntil du har en våt, klisset deig som glir av sleiven med litt motstand.

Hell røren i springformen og arranger eplebitene i en sirkel på toppen, støtt de opp slik at de «synker» samtidig som toppen fremdeles stikker opp.

Spre små smørbiter på toppen av kaken og strø sukker over. Den siste biten er teknisk sett valgfri, men i min bok er det absolutt nødvendig fordi det gir kaken en deilig «krunsj» og det passer godt med eplene. Hvis du vil være litt ekstra sprø kan du drysse over litt kanel også.

La kaken stå i ovnen i 45-50 minutter. Test kaken med en kakenål mot slutten.

 

Tips!
Hvis overflaten blir for brun før tiden er ute, kan så legge et løst ark med aluminiumsfolie over kaken den resterende tiden.

 

Vel bekomme!


Om forfatteren:

Nikola Scott er født og oppvokst i Tyskland. Etter studiene flyttet hun til New York og begynte å jobbe i forlagsbransjen, før hun etter hvert flyttet til London. Etter ti år i forlagsbransjen bestemte hun seg for å bli forfatter på heltid. Hun bor i dag i Frankfurt med mann og to barn. Jentene fra eplehagen er hennes tredje bok.  Tidligere har hun gitt ut bestselgerne Min mors hemmeligheter og Det sommeren skjulte.