Over 20 norske rekorder i Guinness World Records 2024!

Guinness World Records 2024 er her og i årets utgave har over 20 norske rekordholdere fått plass! De har gjort seg bemerket med både ekstreme og spektakulære rekorder, men mest imponerende av dem alle er multitalentet Kristin Harila.

Årets utgave av Guinness er sluttproduktet etter et år med nesten 30.000 rekordforsøk!

Bare 2638 av disse har funnet veien til boken – og over 20 av dem er norske!

I tråd med årets akvatiske tema vektes spesielt vannutførte vidundere – fra elver, innsjøer og hav til ishav og varme kilder.

Og selvsagt er det mange spektakulære rekorder på fast grunn – hva enten vi snakker om snødekte fjelltopper eller tørr bakke.

Norske rekorder

Multitalentet Kristin Harila har satt Guinness verdensrekord som raskeste kvinne til å bestige toppene på over 8000 meter.

I 2022 besteg hun verdens fem høyeste fjell på 69 dager, og hun satte også rekorden i en dobbeltbestigning: 9 t og 5 min. brukte hun mellom toppene Makalu og K2.

Harila knuste rekorden for flest 8000-topper besteget på et år med 12 topper besteget på 147 dager. De to siste toppene i rekken måtte hun droppe pga. covidrestriksjonene i Kina som ikke tillot utenlandske klatrere innreise.

Som hele verden har fått med seg gjennom den enorme internasjonale pressedekningen i sommer, har Harila siden gjort ekspedisjonen på nytt slik den opprinnelig var tenkt: Hun har nå besteget alle de 14 toppene over 8000 m på 92 dager, og hun er også raskeste kvinne til å bestige de to toppene Mount Everest og Lhotse med 8 timers mellomrom. Her venter vi bare på en endelig godkjenning fra Guinness World Records.

Kristin Harila fra Vadsø er også tidligere langrennsløper og leder skiekspedisjoner i Arktis.

Rekordknuseren Erling Braut Haaland gjør seg ikke uventet også bemerket i årets Guinness World Records: Flest mål scoret av en spiller i en mesterligakamp. Haaland satte fem mål for Manchester City i løpet av de første 57 minuttene av kampen mot RB Leipzig (14. mars 2023).

I tillegg kan du lese om rekordene til Jakob Ingebrigtsen og Birgit Skarstein, for å nevne noen.

Guinness World Records ble først utgitt i 1955, selger årlig mer enn 130 millioner eksemplarer i over 100 land og er fullstendig oppdatert med alt fra årets viktigste sportsresultater og vitenskapelige funn til de nyeste listetoppene og digitale nyvinninger.

Redaktør for boken er Craig Glenday, og boken er oversatt av Tore Sand.