Lag eventyrlige konstruksjoner med Oppfinneren

Hver torsdagskveld frem til jul inviterer Erik Alfred Tesaker til sitt fantastiske univers i andre sesong av Oppfinneren på NRK. Her møtes tradisjonsteknikker og kreativitet i utformingen av eventyrlige konstruksjoner. I sin nye bok deler han en rekke av oppskriftene fra serien, som for eksempel denne høytflyvende propellen!

Dette er morsomme aktivititeter for små og store oppfinnerspirer som vil gjøre noe morsomt, konstruktivt og skjermfritt sammen.
propell.png

Hjemmelaget propell

Min lillesøster var fem år i Japan, og jeg hadde store planer om å besøke henne og ta det berømte japanske håndverket i nærmere øyesyn. Men tiden er relativ til innholdet, og før jeg kom meg av sted, var hun allerede hjemme. I bagasjen hadde hun med seg en liten sak i bambus. Det var en enkel vinge formet som en propell, med to hull i midten. I hullene monterte man et lite skaft. Når man så satte stangen mellom hendene og gned dem sammen, snurret propellen til værs og fløy harmonisk av sted mellom hodene våre. Jeg tenkte det hadde vært moro å spikke en norsk versjon, så jeg kløyvde litt rettvokst bjørk og prøvde ut ulike lengder og proporsjoner. Det virket ganske så fint, men den oppnådde aldri større høyde enn bambusen, et utilfredsstillende trekk for en ambisiøs småbarnsfar med midtlivskrise og markeringsbehov i barneflokken. Men så kom jeg over en bok om helikopterteknologi og fikk se at rotorene var krummet på toppen, lik en flyvinge, for å gi dem større løft. Jeg overførte prinsippet til propellen, og lik Koss på 5000 m under OL på Lillehammer i 1994 dro den rødmalte Made in Norway langt fra sin japanske konkurrent, og vi svevde begge av sted mellom stjernene.

propell2.png
propell3.png
Jeg overførte prinsippet til propellen, og lik Koss på 5000 m under OL på Lillehammer i 1994 dro den rødmalte Made in Norway langt fra sin japanske konkurrent, og vi svevde begge av sted mellom stjernene.
 

I Erik Alfreds forunderlige fabrikk blir drømmer til virkelighet!

Erik Alfred Tesaker har sin egen oppfinnerfabrikk i hjembygda Gyland. 
Her bruker han både gamle teknikker og nye triks til å trylle fram morsomme oppfinnelser.

I denne boka blir du med inn i verkstedet hans og får oppskriftene på hvordan du kan bygge både nyttige og eventyrlige konstruksjoner. Her er prosjekter for store og små. Enten det er en LEGO-støvsuger, dampmaskiner eller vannhjul med reimdrift, utforsker Erik Alfred mulig- hetene de ulike materialene gir. 

Erik Alfred Tesaker kommer fra en familie med lange håndverker- og oppfinnertradisjoner. Han er kjent fra serien «Oppfinneren» på NRK.
 

Tar du med barna, får dere en fantastisk tid sammen
— Erik Alfred Tesaker